Energi

Fruktkartan fyller 10 år

Fruktkartan är ett initiativ med grunden i hållbarhetstänk.

Den 13 september för exakt tio år sedan lanserades den internetbaserade fruktkartan: För folket, av folket. Konceptet föddes när datajournalisten Leo Wallentin under sin föräldraledighet ville ”dra sitt strå till omställningsstacken”.

Idén om en allmän fruktkarta kläcktes när Leo Wallentin var föräldraledig. Den slog honom en dag när han passerade en park med massa äpplen som fallit på gräset. Det var en “Aha-upplevelse” berättar han.

– Jag hade suttit i en lekpark i närheten och det var fullt med fallfrukt på marken, det växte äppelträd där. När jag skulle handla på vägen hem så sålde de sydamerikanska äpplen i affären och då tänkte jag att det är ju inte klokt.

Det faktum att äpplen från Sydamerika hade transporterats hela vägen till Sverige, samtidigt som park efter park låg full av fallfrukt var något som inte gick obemärkt förbi Leo Wallentin.

Tillsammans med en vän utformade han en enkel webbsida där användarna själva kan pricka in fruktträd. Inspirationen kom från liknade webbsidor och koncept från andra länder, berättar Leo Wallentin som ska fira tioårsjubileet med att plocka frukt och göra äppelpaj eller päronkompott.

Leo Wallentin kom på idén om fruktkartan under sin föräldraledighet: "Det är ju inte klokt" säger han om all frukt som importeras medan mängder av fallfrukt går till spillo
Leo Wallentin kom på idén om fruktkartan under sin föräldraledighet: "Det är ju inte klokt" säger han om all frukt som importeras medan mängder av fallfrukt går till spillo. Foto: Sara Mac Key

Interaktiv karta

Fruktkartan var till en början tänkt att bestå av fruktträd på allmänningar och i parker, men under årens lopp har en och annan villatomt dykt upp på kartan.

– Det har varit en del villaägare som varit inne och lagt in sina egna träd och skrivit någon kommentar om att man har jättemycket frukt som får plockas, säger Leo Wallentin.

Tillsammans med två vänner ansvarar Leo Wallentin för att hålla ett öga på vilka träd som kommer upp på kartan. Och trots att besökarna själva prickar in fruktträden på kartan så blir det sällan fel, men vid enstaka tillfällen har privatpersoner hört av sig och klagat på att deras fruktträd hamnat på kartan. Användarna uppmanas också att hålla ett öga på vilka träd som kommer upp på kartan och om träden inte finns i verkligheten; ta bort dem från fruktkartan.

– Problemet vi har just nu är att det finns väldigt mycket träd av tveksam kvalitet, slarvigt utplacerade eller som hamnat snett. Jag tror att folk är lite rädda för att ta bort saker som någon annan har gjort, men kartan bli bättre om det är mer kvalitet på det som ligger där, säger Leo Wallentin.

Fruktkartan
Fruktkartan.se innehåller en salig blandning av fruktträd, efter äppelträd är fläderbuskar vanligast att hitta på kartan. Foto: Bild från fruktkartan.se

Ananas på kartan

De vanligaste träden på fruktkartan är helt klart äppelträd, men Leo Wallentin tipsar besökare om att man kan roa sig med att hitta udda träd på fruktkartan. Under de tio åren som fruktkartan existerat är den konstigaste frukten som hamnat på kartan ananas.

–  Jag trodde att någon hade varit inne och klottrat, men det visade sig att det var någon som hade ett växthus med ananas, där man gärna fick komma in och hämta frukt.

En vildvuxen tomatplanta hamnar också på Leos topplista av konstiga inslag som hamnat på kartan. Kartans rykte har under åren spridit sig på egen hand.

– Fruktkartan har vuxit organiskt, varje höst när äpplen börjar mogna brukar det vara någon tidning eller lokal P4-kanal som plockar upp det.

För Leo Wallentin är idén om hållbarhet självklart förknippad med fruktkartan.

– Det är inte som att det kommer rädda världen att någon plockar ett äpple här och där, men varje sådant här initiativ kan hjälpa folk att få upp ögonen över vad som går att göra i vardagen och dra sitt strå till omställningsstacken, säger Leo Wallentin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV