Radar · Inrikes

Högerextremist höll möte i Stockholm – lockade få

Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan vid ett torgmöte på Raoul Wallenbergs torg.

Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, höll torgmöte i Stockholm på lördagen. Iförd skottsäker väst talade han inför ett massivt polisuppbåd, lite mediefolk och någon enstaka åhörare.

Det var tidigare planerat att han skulle delta på det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sveriges torgmöte på Norrmalmstorg. Men sedan danska Ekstra Bladet avslöjat att Paludan använt en internetplattform till att prata med barn om våldsamma sexuella fantasier blev han avbokad av partiet.

I stället fick han tillstånd till ett offentligt möte bara ett par hundra meter därifrån, på Raoul Wallenbergs torg.

– Alla personer har mötesfrihet och demonstrationsfrihet, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Är dansksvensk

Paludan var omgärdad av en stor polisinsats och talade bakom skyddsstaket. Han avslutade sitt möte med att slänga Koranen mellan sig och en medarbetare och riva ut sidor.

Men på det fanns knappt någon där att provocera.

Däremot dök antifascistiska demonstranter upp på Norrmalmstorg och skanderade slagord medan Alternativ för Sverige höll sitt kampanjmöte inför kyrkovalet.

Inför en koranbränning i Malmö i augusti stoppades Paludan vid gränsen till Sverige och fick ett tvåårigt inreseförbud. Eftersom hans ena förälder är skriven i Sverige blev han dock senare registrerad som svensk medborgare och har kunnat genomföra fler aktiviteter i Sverige.

Greps i Paris

På fredagen var han i flera förorter i Stockholm tätt åtföljd av en grupp poliser. Enligt stiftelsen Expo dök han upp med en koran i handen i Rinkeby.

För ett år sedan nekades Paludan att hålla manifestationer och bränna koraner i fyra Stockholmskommuner.

Samma höst anhölls han i Paris på grund av planer på att bränna Koranen framför Triumfbågen.

Texten har uppdaterats.