Radar · Utrikes

Afghansk motståndsledare: Vi ger aldrig upp

Milismän lojala med Ahmad Massoud i Panjshirdalen.

Den afghanske rebelledaren Ahmad Massoud slår tillbaka sedan flera talibanledare utropat seger i motståndsfickan Panjshirdalen norr om huvudstaden Kabul. ”Vi kommer aldrig att ge upp”, skriver Massoud på Facebook.

Det senaste dygnet har motstridiga uppgifter kommit från Panjshirdalen, där motståndsmän har trotsat talibanstyret och bedrivit gerillakrig under ledning av Ahmad Massoud.

Massoud är son till det legendomsusade ”lejonet från Panjshir”, Ahmad Shah Massoud, som motade fundamentaliströrelsen i grind på 1990-talet.

Massoud: Motståndet lever

Flera talibanledare uppger att dalen har fallit, medan andra uppgifter inifrån Panjshir tillbakavisar detta. Talibanerna har heller inte officiellt utropat seger. Nu skriver Massoud själv på Facebook att motståndet lever.

”Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa”, skriver motståndsledaren, och nämner både de stridande i Panjshir och de kvinnor i Herat som gått ut för att demonstrera mot det kvinnoförtryck man fruktar som en följd av talibanernas maktövertagande.

”Folket tröttnar inte, och är inte rädda för hot”, fortsätter Massoud, som inte direkt bemöter uppgifterna om att talibanerna ska ha tagit kontroll över Pansjhirdalen.

Från Kabul kommer uppgifter om att flera personer har dödats och skadats av skottlossning i samband med firande av de påstådda framgångarna i Panjshir, enligt flera afghanska nyhetskällor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

En talesperson för talibanerna uppmanar folk att sluta skjuta i luften.

Ska presentera regering

Parallellt med den dramatiska utvecklingen i Panjshir väntar många på besked från talibanerna om vilka som ska ingå i Afghanistans nya regering. Utnämningen markerar en vändpunkt i rörelsens skifte från rebellgrupp till styrande makt, och intresset för vilka namn som kommer att presenteras är stort.

Många undrar också hur 2021 års talibaner ska hantera frågor om kvinnliga rättigheter och kvinnlig representation. I fredags demonstrerade kvinnor i Kabul för deltagande i den kommande regeringen, som man hoppas ska hålla en annan linje än under skräckväldet 1996-2001, då kvinnor i princip inte hade några rättigheter alls.

Fakta: Panjshirdalen

Panjshirdalen ligger några mil nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, i provinsen Kapisa.
Dalen har länge varit svår att erövra och ses som en symbol för motstånd. Detta sedan varken Sovjets militär på 1980-talet eller talibanerna på 1990-talet lyckats besegra motståndsrörelsen där.
I Panjshirdalen finns fem dalgångar, vilket har gjort att området även kallas ”De fem lejonen”.
TT