Krönikor

Afghanistan: Den gyllene regeln gäller alla

– Erkänn att du skiter i folk eller följ den gyllene regeln! vill jag skrika framför teven.

Den ena politikern efter den andra kommer med de dummaste ihopkoken av moraliskt slagg för att slippa stå för det de säger sig stå för. Att alla människor ska behandlas lika oavsett var de kommer ifrån.

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)

Den första versionen vi känner till av den gyllene regeln är inte den i Bibeln, utan hos Konfucius, femhundra år före Jesus.

Gör intet mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig.

De flesta religioner har sin version, i en negativ variant eller en positiv. En som säger att du ska göra saker mot folk i hopp om att de ska göra likadant mot dig. Och en som säger att du ska undvika att göra saker mot andra som du inte själv vill drabbas av.

Båda har sina problem. Om jag gillar att folk diskriminerar mig är det inte självklart att det är gott att diskriminera andra. Och bara för att jag inte gör något mot folk blir jag inte självklart en god människa. Invändningarna spelar inte så stor roll. Vem som helst hajar prylen. Behandla alla som du själv vill bli behandlad.

Människan är en kollektiv varelse. Ett djur som söker gemenskap. Som inte överlever på egen hand. Moraliska regler är till för att underlätta den gemenskapen. Och även om det är tämligen självklart att behandla andra juste så behövs såna levnadsregler ibland för att vi ska ha nåt att hålla oss i även om de ofta är tämligen platta.

Den gyllene regeln säger att det inte är någon skillnad på dig och på alla andra och att vi alla har ungefär samma grundläggande behov. Det den inte säger är öga för öga, tand för tand, en annan moralisk figur, som gyllene regeln på sätt och vis konkurrerar med.

Det var ett slags filosofiskt paradigmskifte som genomfördes då, och kristendomen har slagit sig för bröstet för sin variant av den gyllene regeln ända sedan dess. Andra religioner har sina versioner, men kristendomen har varit mest självgod över sin.

Därför är det så förvånande att se människor som försvarar det där kristna vara snåla med sin solidaritet. Människor som säger sig stå för den där etiken som de vill bevara, det är ju själva skälet till att de är konservativa. Men innehållet i etiken gäller inte alla när det kommer till kritan.

Vi behöver inte leta länge innan vi hittar situationer där människor räknas bort från den gemenskap där den gyllene regeln gäller. De där andra, de med annan religion, hudfärg eller sexualitet, räknas inte riktigt in. Det är lite olika med olika former av annorlundaskap, men om vi tänker etnicitet så går det ut på att människor med tillräckligt annorlunda kultur inte är riktigt som vi.

Vi såg soldater lyfta sjuka och sårade afghanska barn till amerikanska soldater på flygplatsen i Kabul i nyheterna förra veckan. Barnen fick vård, men skickades sedan tillbaka till sina föräldrar utanför barrikaderna. Jag lovar, hade det varit ett amerikanskt eller svenskt barn hade det och föräldrarna suttit på ett flygplan på väg hem inom några timmar. Man skulle ha offrat allt för att hitta föräldrarna och om det varit amerikaner säkert varit beredd att skjuta vilt omkring sig.

Men afghaner är inte riktigt som vi. De bor ju där. De är ju muslimer. De tänker och känner på ett annat sätt. Och så är hela grejen med att behandla alla lika som bortblåst.

Om vi vill få syn på rasismen i oss själva är den aldrig så påtaglig och tydlig som i krig. För så fort våra fina moraliska regler inte gäller precis alla på jorden så sysslar vi med rasism. Det är hemskt att se barn lida, det är fruktansvärt att se människor svälta i onödan. Vi skyddar oss så gott vi kan och i de flesta fall lyckas vi ju reagera ändå. Men jag störs så in i bomben av det öppna hyckleri som politiker från flera partier sysslar med nu.

Att fascister struntar i folk visste vi sen tidigare, men att den svenska solidariteten i stort inte sträcker sig längre än att det ska tjafsas om vem som egentligen var anställd av vem när folk riskerar att torteras och mördas är inte vackert att se. Det finns runt 38 miljoner människor i Afghanistan. Det är inte mycket per land i världen. Ge alla som vill en chans till ett nytt liv någonstans eller håll käften. Eller ännu hellre, erkänn din cynism och feghet och börja jobba med dig själv.

Sanningen att säga är ju solidaritet inte gratis.

Svala nätter.

Fråga Lund måste skärpa till sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV