Radar · Miljö

Naturskyddsföreningens skarpa förslag: Förbjud fossila bränslen

Om ett knappt decennium kan det vara sluttankat med den här sortens bränslen.

Naturskyddsföreningen föreslår ett förbud av fossil energi och fossila bränslen till år 2030. Enligt föreningen är det juridiskt möjligt, och en enkät visar att nästan 6 av 10 svenskar kan tänka sig en fossilfri vardag. 

För att få ned de fossila utsläppen till noll krävs radikala åtgärder. Naturskyddsföreningen vill gå förbudsvägen och rätt och slätt förbjuda försäljning av bensin och diesel till 2030. Man vill även förbjuda industrin att använda fossila bränslen.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Det kan låta drastiskt att förbjuda försäljning av bensin och diesel redan till år 2030, men det är både möjligt och nödvändigt. Det finns ingen tid att spilla. Omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ta ordentlig fart nu för att de allt värre konsekvenserna av klimatkrisen ska kunna undvikas, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Föreningen har också beställt en undersökning från Sifo om svenskarnas attityder till ett fossilfritt liv. 1167 respondenter fick frågan om man kan tänka sig ett vardagsliv utan fossila bränslen 2030.

Folkligt och juridiskt stöd

På detta svarade 26 procent ja, absolut och 31 procent ja, troligen. 24 procent svarade nej, troligen inte och 8 procent nej, absolut inte, medan 11 procent inte hade någon åsikt. Slutsatsen är att 57 procent förhåller sig positiva till scenariot.

I ett styrdokument redogör Naturskyddsföreningen för hur ett förbud ska genomföras och vilka rättsliga förutsättningar som gäller. Enligt deras analys är det fullt möjligt att förbjuda försäljning av bensin och diesel i förhållande till EU:s lagstiftning, liksom att förbjuda industrin att använda fossila bränslen. Och det är inte första gången fossila bränslen förbjuds.

– Vi har bland annat det finska förbudet där kol inte får användas i energisektorn efter 2029 som förebild, där EU inte protesterat. Vi har gjort en rättslig analys som visar att ett nationellt förbud är genomförbart, säger Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet.