Radar · Morgonkollen

USA:s representanthus röstar om reformpaket

 Joe Biden kanske lyckas baxa igenom sina reformpaket genom representanthuset på fredagen.

I dag, fredag, kommer USA:s representanthus att rösta om två olika reformpaket som landets president Joe Biden vill driva igenom.

Reformpaketet är hisnande och omfattar totalt omkring 3 000 miljarder dollar.

Den ena delen – det sociala reformpaketet – kallas ”Bygga tillbaka bättre” och omfattar 1 750–1 850 miljarder dollar, medan den andra delen på 1,2 miljarder handlar om ett infrastrukturpaket.

Demokraterna – som har majoritet i representanthuset – hade hoppats på att ha drivit igenom omröstningen redan på torsdagen, men var in i det sista oense om detaljer vilket tvingade fram förseningen, enligt amerikanska medier.

Sena ändringar

Representanthusets majoritetsledare Steny Hoyers kansli uppger att man kommer att samlas klockan 08 på fredagsmorgonen, 13 svensk tid, och då rösta om frågan

Infrastrukturpaketet är antagligen inga problem att klubbas igenom, däremot är Republikanerna eniga i sin opposition till det sociala reformpaketet. Det gör att Demokraterna bara har råd att tappa några få röster. Och vissa ledamöter har fått skrämselhicka efter tisdagens valresultat, där Republikanerna på flera håll hade framgångar.

Och flera sistaminutenändringar ökade tveksamheterna ytterligare.

– Vi läser igenom 2 000 sidor som vi fick i går kväll. Det görs fortfarande ändringar, så vi går igenom dem, jämför de två versionerna rad för rad, vilket är det ansvar vi har inför folket vi representerar, säger Josh Gottheimer, demokratisk ledamot från New Jersey, till The New York Times.

Senaten nästa

Samtidigt känner sig Joe Biden och hans stab pressade att få igenom förslagen, som är centrala för hans inrikespolitik.

– Vi måste få igenom de här båda för det amerikanska folket, så som vi sagt, så snart som möjligt. Vi kan inte vänta här. Det amerikanska folket kan inte vänta, sade biträdande pressekreteraren Karine Jean-Pierre, enligt tidningen.

Även om förslaget klubbas av representanthuset så lär det stöta på problem i senaten. Flera senatorer uppger för Politico att det antagligen kommer att krävas en del förändringar innan den eventuellt kan godkännas.