Radar · Miljö

Unga svenskar höjer sina röster för klimatet 

Unga aktivister från Fridays for future och andra organisationer demonstrerar under klimattoppmötet i Glasgow i dag 5 november.

Tusentals unga väntas vråla ut sin frustration under dagens demonstration i Glasgow, där klimatmötet COP26 pågår som bäst. ”Det blir väldigt lätt mycket män i kostym”, säger scouten Siri Ankarfors som deltar i demonstrationen.

Glasgow håller andan. Proteströrelsen Fridays for Future har sagt att stora folkmassor väntas under dagens tre timmar långa protest– som får draghjälp av Greta Thunberg.

Anton Foley är en annan svensk aktivist som kommer att delta i demonstrationen.

– Det känns meningsfullt på ett sätt som mycket annat som händer inne på konferensen inte gör för mig. Jag är väldigt taggad att gå i demonstration och på talen i slutet, säger han till TT:s utsända.

"Symbolisk grej"

Dan Hallin är ledare för de svenska scouter som befinner sig i Glasgow. Han ser fram emot demonstrationen.

– Jag tänker att det är en symbolisk grej att scouterna går tillsammans med Fridays for Future. Scouterna står ju också upp för klimatet och har stått upp för naturen i 100 år, säger han.

Scouten Siri Ankarfors tycker att det är viktigt att vara en representant för ungdomsorganisationerna.

– Det blir väldigt lätt mycket män i kostym, höga utbildningar och byråkrati. Då är det skönt att få vara på plats och visa att det är oss i civilsamhället som de måste kämpa för, säger hon.

De unga demonstranterna kommer sannolikt att uttrycka sin besvikelse över det som många anser vara brist på tillräcklig handling från världens länder och ledare när det gäller klimatkrisen.

Representanter från nästan 200 länder befinner sig i Glasgow för att diskutera hur de ska leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader. I nuläget lever ländernas planerade klimatpolitik inte upp till det.

"Bla, bla, bla"

Thunberg har på Twitter dömt ut COP26 som ”greenwashing” och ”ett två veckor långt firande av att allt fortsätter som vanligt och bla, bla, bla”.

Säkerheten har skärpts inför fredagens demonstration och deltagare på klimatmötet har varnats för stängda vägar och störningar i trafiken. Men Caitlin Smith, en av tusentals volontärer i den skotska staden under COP26, är inte orolig över protesterna.

– Allt har hittills varit väldigt fredligt och vänligt, säger hon till TT.