Radar · Mänskliga rättigheter

Etiopien köper drönare av Turkiet – trots humanitär kris

Mekele, huvudstaden i provinsen Tigray i Etiopien, har den senaste tiden drabbats av flera attacker.

Etiopien har sedan en period tillbaka visat intresse för att köpa turkiska drönare. Dessa drönare skulle kunna användas i kriget i Tigray, där över fyra miljoner människor är i behov av akut nödhjälp. Iranska och kinesiska drönare har redan orsakat skada i regionen.

I Tigray i norra Etiopien är den humanitära krisen ett faktum. Olika stridande fraktioner och den etiopiska regeringen har sedan i november i fjol utkämpat en bitter strid, som haft förödande konsekvenser för lokalbefolkningen. Många har flytt till grannlandet Sudan, medan andra finns kvar i Tigray. Rapporter om akut svält och undernäring har de senaste månaderna duggat tätt. Det är svårt för akut, och livsviktig, nödhjälp att nå de värst drabbade.

Men trots den humanitära krisen pratar Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed med Turkiet om att köpa drönare avsedda för strid. Drönartypen som Ahmed är intresserad av heter TB2 och är beväpnade. De turkiska drönarna skulle inte vara de första som Etiopiens armé använt i kriget i Tigray. Enligt medierapporter ska både kinesiska och iranska drönare redan ha använts. Dessa drönare är i militära mått mätt dock inte lika effektiva som de turkiska TB2-drönarna, skriver The Guardian. Abiy Ahmed var i Turkiet i augusti i år och signerade då ett avtal med Turkiets president Erdogan om militärt samarbete. Exakt vad det här avtalet innehåller är inte offentliggjort.

– Striderna är redan intensiva och våldsamma, upp emot 100 000 soldater har redan dött på den etiopiska sidan. Fem miljoner civila är i behov av hjälp med mat som ett resultat av konflikten, och ändå handlar Addis (reds. anm. Addis Abeba, Etiopiens huvudstad) fortfarande drönare och andra vapen, säger Alex de Waal, chef på Worls Peace Foundation på Tufts universitet, till The Guardian.

De turkiska TB2-drönarna har vuxit i popularitet sedan de bedömts ha haft en avgörande roll i konflikten mellan Armenien och Azerbadjan, till Azerbadjans fördel, enligt The Guardian. De bedöms vara de mest ”effektiva” i sitt slag i världen.

Turkisk stridsmateriel har redan påträffats i Tigray, då en laserstyrd bomb hittats av tigreanska styrkor. Det har dock inte kunnat bekräftas varifrån bomben avfyrats. Men experter har sagt att den rent tekniskt kan ha avfyrats av en TB2-drönare. Handeln med turkiska drönare oroar en del experter, då de sålts till en rad auktoritära spekulanter. De har bland annat använts av den internationellt erkända regeringen i Libyen. Kyrgystan var det senaste landet som lade en order, enligt Hurriet Daily News.