Glöd · Debatt

Ann Linde – agera mot Israels attacker mot palestinska människorättsorganisationer

Ann Linde lämnar Yad Vashems centrum för minnet av förintelsen.

Ann Linde vill mjuka upp relationerna mellan Sverige och Israel och säger att Israel har antagit en mer human linje i Palestinapolitiken. Mikela Lundahl Hero och László Sall Vesselényi från Björkåfrihet håller inte med – de anser att det palestinska samhället fortfarande är hårt ansatt av Israel.

DEBATT En nöjd Ann Linde pratade efter sin Israelresa förra veckan om normaliserade relationer, Israels legitima behov av säkerhet och Israels mer humana politik gentemot Palestina.

Lindes Israel-besök beskrevs efteråt som ett skifte i relationerna mellan Sverige och Israel. Linde motiverar det med att Israel nu för en mjukare och mer human linje i Palestinapolitiken.

Att Israel inte ändrat linje blev dock mer än önskvärt tydligt när israeliska myndigheter bara dagar efter att Linde lämnat israelisk mark slog ner på palestinska civilsamhällesorganisationer på ett sätt som påminner om de mest hårdföra diktaturer. Det dessa sex organisationer har gemensamt är att de arbetar för palestiniernas mänskliga rättigheter och kritiserar ockupationen. Skälen som Israel uppger till terrorstämplingen är enligt FN:s människorättskontor i de palestinska territorierna vaga och irrelevanta och FN understryker att terroristlagar inte får användas för att strypa arbete för mänskliga rättigheter.

Det minskade demokratiska utrymmet runt om i världen lyfts fram som ett prioriterat område av regeringen. Det palestinska civilsamhället är extremt hårt ansatt av israeliska myndigheter. Fängslanden utan rättegång, reseförbud och räder på kontor har varit vardag under lång tid för de organisationer som arbetar för det palestinska folkets rättigheter och mot ockupationen. När nu de israeliska myndigheterna i fredags gick ut med att de terrorstämplar sex människorättsorganisationer, är det ytterligare en attack mot det demokratiska samhället och kritiseras av såväl FN som Amnesty International och Human rights watch.

Linde menade efter sin resa att Sverige inte ändrat grundsyn i Israel-Palestina-konflikten. Det ska vara en tvåstatslösning enligt folkrätten, men vi erkänner Israels legitima behov till säkerhet, säger hon. Linde behöver läsa på sin folkrätt. Israels ockupation av palestinskt territorium strider nämligen mot den. Folkrätten ger också det palestinska folket rätt att försvara sig. Ingenstans ger folkrätten Israel rätt att bygga bosättningar, vräka palestinier från sina hem eller slå ner på civilsamhället. 

Linde behöver inse att grundfrågan handlar om Israels ockupation. Endast den som tycker andra frågor är viktigare än folkrätten undviker den frågan genom att prata om Israels legitima behov av säkerhet och påstått mer humana linje. Efter Israels attack på det palestinska civilsamhället behöver Linde omvärdera sina normaliserade relationer med Israel. Får det inga konsekvenser kan Sverige och Ann Linde inte med trovärdighet säga sig vara förespråkare för en rättvis fred. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV