Glöd · Ledare

Bomb-Biden är en fara för världen

2003 var Biden pådrivande för invasionen av Irak. Senare, under hans tid som vicepresident, släppte USA tre bomber i timmen. Varje timme, dygnet runt under åtta år! Länder som Irak, Libyen, Pakistan, Afghanistan, Jemen och Somalia bombades sönder och samman. Samtidigt som det hårt kritiserade drönarprogrammet byggdes ut.

Det fanns alltså all anledning att vara orolig för vad hans presidentskap skulle innebära för den del av världen som USA inte gillar men vill styra över. Det dröjde heller inte länge efter att Biden hade tillträtt innan bomberna började falla. Som Syre kunde rapportera attackerade USA förra veckan en iranskunderstödd flygbas i östra Syrien. Sju mål ska ha träffats av målstyrda bomber och ett tjugotal personer ska ha mördats.

Det finns mycket att säga om Trumps presidentskap, men ”Amerika först” hade sina fördelar när det gällde militär aggression i resten av världen. Men nu ser vi alltså ut att vara på väg tillbaka till Obamas och Bidens ”globala ledarskap”.

Det är minst sagt oroande att vi nu återigen har en hök som president i USA, inte minst eftersom resten av världen tyst accepterar det.

Efter Norges pågående avkriminalisering av droger har frågan även kommit upp i Finland.

En majoritet i riksdagen vill genom den så kallade Nato-optionen föra Sverige än närmare bomb-Bidens och Erdogans krigsallians.