Radar · Utrikes

Tusentals flyr talibanoffensiv i Afghanistan

Den afghanska flaggan hissas på en militärbas i provinsen Helmand, sedan USA överlämnat basen till Afghanistans nationella armé på tisdagen.

Talibanerna uppges ha inlett en offensiv i södra Afghanistan sedan USA de senaste dagarna börjat dra tillbaka sina sista styrkor i landet. Omkring tusen familjer har tvingats fly när talibaner drabbat samman med afghanska regeringsstyrkor.

Regeringens armé har svarat på en stor offensiv från talibanerna i den södra provinsen Helmand, enligt officiella källor.

– Det var ett åskoväder av tunga vapen och sprängningar i staden. Ljudet av handeldvapen var som om någon gjorde popcorn, säger Mulah Jan, som bor i provinshuvudstaden Lashkar Gah, till nyhetsbyrån Reuters.

Grannarna som hade möjlighet har gett sig av, men Mulah Jan är kvar och har gömt sig i ett hörn i sin bostad tillsammans med sin familj.

Angrep från flera håll

Talibanerna angrep Lashkar Gah från flera olika håll i måndags, enligt Helmandsprovinsens ledare Attaullah Afghan. Han berättar att talibanerna attackerade och tog över kontrollen av flera vägspärrar.

Med luftangrepp och elitsoldater uppges de afghanska säkerhetsstyrkorna ha lyckats trycka tillbaka angriparna, men striderna pågick ännu under tisdagen och omkring tusen familjer har tvingats fly, enligt regionens flyktingchef.

Sedan i måndags har talibanattacker även skett i ytterligare minst sex provinser, uppger landets försvarsdepartement.

Stor oro

Oron för att våldet ska trappas upp har varit stor i samband med att USA i helgen formellt började ta hem sina sista 2 500 soldater från Afghanistan, efter ett nära 20 år långt krig mot talibanerna.

Afghanska säkerhetsstyrkor har satts i högsta beredskapsläge och president Ashraf Ghani har försäkrat att landets egen militär är ”fullt kapabel” att hålla talibanerna stången. Många har dock varnat för upptrappade strider när talibanerna ser chansen att gå hårdare åt de regeringsstyrkor som nu får klara sig utan amerikanskt flygunderstöd.

– Jag är rädd att ett nytt inbördeskrig bryter ut och att vi kommer tvingas lämna landet, sade Ghulam Nabi, som driver en butik i staden Herat, i lördags.

De amerikanska styrkorna ska vara helt ute ur Afghanistan till 20-årsdagen av 11 september-attackerna i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV