Radar · Morgonkollen

Klar högerseger i Madrid

Madrids regionale ledare Isabel Díaz Ayuso har fått stort väljarstöd.

Högerpartiet Partido Popular och dess regionala ledare Isabel Díaz Ayuso vann en klar seger i tisdagens val i Madrid. Utgången ses som en tydlig markering mot Spaniens vänsterregering i pandemins tid – och under natten avgick vänsterpartiet Podemos grundare Pablo Iglesias.

Díaz Ayuso gjorde ett mycket framgångsrikt regionalval och mer än fördubblade PP:s platser i det regionala parlamentet. När så gott som samtliga röster räknats ser det dock ut som att hon kommer att behöva få stöd från ytterligare ett parti för att behålla makten, då PP är några platser kort för att nå egen majoritet, enligt tidningen El País.

Men valresultatet visar tydligt att väljarna stöttat den regionala ledaren över den socialdemokratiska spanska centralregeringen. Regionpresidenten Díaz Ayuso har konsekvent valt en ren konfrontationspolitik gentemot regeringen, speciellt i åtgärder mot pandemin.

– Denna dag innebär en vändpunkt för den nationella politiken, sade PP:s ledare Pablo Casado. Han kallade Ayuso för ”den ledare som Madrid förtjänar”.

Madrid håller öppet

Medan den spanska regeringen, ledd av socialdemokratiska PSOE, har beordrat nedstängningar för att förhindra smittspridning, så har Ayuso gått motsatt väg i Madrid och tillåtit restauranger, museer och institutioner att hålla öppet.

Isabel Díaz Ayuso säger att valet står mellan ”frihet”, i den form hon utlovar, och vänsterns ”kommunism” eller ”socialism”, som styrande PSOE med dess ledare Pedro Sánchez och vänsterpartiet Podemos med dess ledare Pablo Iglesias har stått för.

Regionalvalet i Madrid, en region där högerpartiet PP har styrt sedan 1995, är därför en tydlig mätare på motsättningarna i det politiskt polariserade Spanien.

Vänsterpolitikern Iglesias i sin tur lämnade sin post som vice statsminister för att ställa upp mot Ayuso i regionalvalet – utan att få det stöd han hade hoppats på och under valnatten avgick han abrupt.

– Vi har misslyckats, sade han till reportrar, rapporterar medier i den spanska huvudstaden.

– Jag lämnar politiken helt och hållet. Jag kommer inte att vara ett hinder för den förnyelse av ledarskapet som vår politiska rörelse behöver.

Den nu 42-årige Iglesias ritade om den politiska kartan i Spanien när han 2014 bildade Podemos och därmed bröt de stora partierna PP:s och PSOE:s dominans.

Högerextrema Vox

När 99,9 procent av rösterna räknats har PP fått 65 av de 136 platserna i Madrids regionala parlament. För egen majoritet krävs alltså 69 platser .
PP fick 30 platser vid förra valet 2019, även om antalet parlamentsledamöter i det regionala parlamentet då var något färre.

PSOE skramlar ihop till 24 platser och har gjort ett katastrofval. I valet 2019 fick PSOE 37 platser. Röstdeltagandet ser ut att vara omkring 76 procent.
Det högerextrema partiet Vox, som kallar sig patriotiskt, lurar vid sidlinjen, och hoppas att bli inbjudet av PP till en allians för att styra huvudstaden.

Partiet får troligen 13 platser i det regionala parlamentet och om PP bjuder in till samarbete skulle det fortsätta att förstärka den skarpa polariseringen i Madrid – och i Spanien.

Men enligt de första analyserna väntas PP försöka styra utan Vox, med förhoppning om att extrempartiet lägger ned sina röster i kammaren.