Radar · Morgonkollen

Dömde expolisen Chauvin vill ha ny rättegång

Den dömde före detta polisen Derek Chauvin under rättegången i Minneapolis, Minnesota, i april.

Den omfattande uppmärksamheten och medierapporteringen kring 46-årige George Floyds död i Minneapolis gjorde att rättegången mot gärningsmannen, den avskedade polisen Derek Chauvin, inte blev rättvis. Det anser Chauvins advokat Eric Nelson, som nu vill att rättegången tas om.

”Publiciteten var så genomgripande och så ofördelaktig före och under rättegången att det utgjorde ett strukturfel under förhandlingarna ” skriver Eric Nelson i en inlaga till domstolen, rapporterar AFP.

45-årige Chauvin dömdes för mordet av en jury för två veckor sedan. Central i utredningen har den film varit som visar hur han trycker sitt knä mot den handfängslade och obeväpnade svarte Floyds hals i nästan nio och en halv minut.

Filmen spreds som en löpeld kort efter händelsen i maj i fjol och startade en våg av stora protester mot polisvåld och rasism över hela USA. Den omfattande medierapporteringen kring fallet blev en svår utmaning för rätten när en opartisk jury skulle utses till rättegången och efter en lång och utdragen process kunde till slut tolv jurymedlemmar gallras fram.

Nu har dock en bild från en anti-rasismdemonstration dykt upp där en av jurymedlemmarna deltar, vilket har gjort att dennes opartiskhet kan ifrågasättas.

Chauvins advokat skriver till domstolen att han anser att flera fel har begåtts, både vad gäller juryn och i åtals- och domstolsprocessen – men att rättegången tas om är inte sannolikt, enligt experter.

– Ribban är hög vad gäller felaktigheter som begås och att bevilja en ny rättegång. Sådana beslut är sällsynta, säger Jeffrey Frederick, som är expert på juryurval, till AFP.

Om den fällande domen ligger fast får Chauvin sitt straff den 16 juni, då han riskerar 40 års fängelse.