Radar · Utrikes

Coronakarantän och ängslan vid G7-möte

USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans indiske kollega Subrahmanyam Jaishankar vid ett möte i London i måndags.

Den mäktiga G7-gruppens utrikesministermöte i London skakas av coronaoro. Indiens hela delegation sitter i karantän sedan två personer testat positivt för covid-19.

– Storbritannien beklagar att utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar inte kan delta i G7-mötet personligen. Men han kommer att delta digitalt, säger en högt uppsatt brittisk diplomat.

– Det här är exakt varför vi satt upp strikta covidregler och dagliga tester (under mötet).

Subrahmanyam Jaishankar, som på tisdagen träffade Storbritanniens inrikesminister Priti Patel, rapporteras inte vara en av dem som testat positivt för covid-19. Men han skriver på Twitter att han kan ha exponerats för covidpositiva.

Det pågående utrikesministermötet i den brittiska huvudstaden är det första fysiska mötet för ministrarna sedan coronaviruspandemin bröt ut.

Temat för träffen är egentligen Kina och dess stormaktsplaner, men pandemin skuggar också diskussionerna. Indien tampas i nuläget med en mycket smittsam virusvariant, enligt världshälsoorganisationen WHO sker vart fjärde coviddödsfall nu i Indien.

G7 samlar världens största industriländer. Indien är inte med i gruppen men har jämte Australien, Sydafrika och Sydkorea bjudits in till mötet.

I G7 ingår USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike samt en representant för EU. Ländernas stats- och regeringschefer ska ses i Cornwall i England den 11-13 juni.