Radar · Utrikes

Beslut: Trump får inte tillbaka sitt Facebook-konto

USA:s förre president Donald Trump får inte tillbaka sitt konto på Facebook, meddelar Facebooks så kallade tillsynsnämnd.

USA:s tidigare president stängdes av från Facebook efter stormningen av Kapitolium. Nu har företagets tillsynsnämnd beslutat att Donald Trump kommer att fortsätta att vara avstängd från plattformen.

Sociala medier som Facebook, Twitter, och Youtube har varit viktiga för Donald Trump när han har velat nå ut till sin väljarbas. Men den tidigare presidenten stängdes av från plattformen efter attacken mot Kapitolium i början av januari, sedan flera av hans inlägg anklagats för att ha bidragit till uppvigling mot USA:s folkvalda församling.

Twitter har sagt att beslutet är permanent. Youtube har haft en något mildare inställning och förklarat att Trump ska få komma tillbaka när det är ”säkert” att häva avstängningen, skriver The Wall Street Journal.

Nu har Facebooks tillsynsmän fattat beslut om att Trump även fortsättningsvis ska vara avstängd av från plattformen.

Nämnden består av 20 personer, däribland flera advokater, tidigare politiker och journalister. Facebook utsåg de ursprungliga medlemmarna som därefter rekryterade fler personer på egen hand. Facebook har förbundit sig att respektera nämndens beslut.

Daniel Kreiss som forskar om politik och sociala medier på University of North Carolina säger till nyhetsbyrån AFP att nämndens beslut är betydelsefullt för flera aktörer.

– Det är betydelsefullt på grund av prejudikatet som det kommer att skapa globalt. Om de fastställer beslutet tror jag att det kommer att leda till hårdare reglering i hela världen, säger Kreiss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV