Radar · Utrikes

Beslut om Trump avgörs i dag – i Facebooks ”externa domstol”

I dag avgör Facebooks så kallade tillsynsnämnd om expresident Donald Trump får komma tillbaka på Facebook och Instagram.

I flera månader har expresident Donald Trump varit avstängd från Facebook. Men kommer han att kunna använda plattformen igen? Det beslutet fattas i dag av Facebooks ”externa” högsta domstol.

I januari bannlystes expresident Donald Trump från Facebook på ”obestämd tid”, ett beslut som fattades av den sociala jättens vd Mark Zuckenbereg i samband med stormningen av Kapitolium. I samma veva stängdes Trump också av från Facebook-ägda Instagram.

”Vi anser att riskerna med att låta presidenten fortsätta använda vår tjänst under denna period är för stora”, sa Mark Zuckerberg då och fortsatte:

”De chockerande händelserna som ägt rum under det senaste dygnet visar tydligt att Donald Trump planerar att använda sin återstående tid som president att underminera det fredliga och demokratiska överlämnandet av makten till sin efterträdare Joe Biden”.

Beslutet om Trump ska få komma tillbaka på Facebook eller inte har tagit längre tid än väntat, men nu avgörs det äntligen.

I dag, onsdag, meddelas beslutet om Trumps Facebook-framtid, uppger Facebooks så kallade ”tillsynsnämnd” (Oversight board), som arbetat med frågan i månader, på Twitter.

Tillsynsnämnden, som är ett oberoende externt råd, tillsattes av Mark Zuckenberg 2020 för att fatta beslut i komplexa modereringsfrågor och dit användare kan vända sig för att överklaga beslut som Facebook fattat.