Radar · Miljö

SMHI: Rekordvarm junimånad i Stockholm

Rekordvarm junimånad för Stockholm i år.

Normalvärdet för juni 2021 blev varmare än vanligt. I sydöstra delen av landet slogs flera rekord, bland annat i Målilla i Småland med 34,6 grader. Stockholm har slagit rekord för juni månad tre år i rad nu, rapporterar SMHI.

Rekordet i Målilla med 34,6 grader Celsius den 18:e var den högsta junitemperaturen sedan 1947. Juni 2021 blev varmare än normalvärdet för den nya referensperioden 1991-2020 i hela landet. På vissa platser slogs tidigare rekord med över en halv grad.

Ett diagram över juni månad 2021 visar hur temperaturerna varit ovanligt höga
Ett diagram över juni månad 2021 visar hur temperaturerna varit ovanligt höga. Foto: SMHI

Rekord i Stockholm

I Stockholm tangerade månadsmedeltemperaturen ett rekord som togs i Strömstad från 1889 på 19,3 grader Celsius. Det är det äldsta fortfarande gällande rekordet för månadstemperatur i Sverige. Det är tredje året i rad som Stockholm noterar högre och högre månadsmedeltemperaturer.

Något som klimataktivisten Greta Thunberg också uppmärksammade i en Tweet där hon skriver “juni 2021 var den varmaste juni någonsin uppmätt i min hemstad Stockholm med god marginal. Den andra varmaste juni var 2020. Den tredje varmaste juni 2019. Ser jag något mönster här, nä, det är förmodligen bara ännu ett sammanträffande”.

Greta Thunberg med en ironisk tweet om det finns något sammanträffande att de tre senaste varmaste juni har skett de senaste åren
Greta Thunberg med en ironisk tweet om det finns något sammanträffande att de tre senaste varmaste juni har skett de senaste åren. Foto: Skärmdump

Stockholm fick en månadsmedeltemperatur på 19,3°. Detta tangerar den högsta junimedeltemperaturen i Sverige överhuvudtaget från Strömstad i juni 1889. Detta är för övrigt det äldsta ännu gällande svenska rekordet för månadsmedeltemperatur.

Putsning från 1889

För Stockholms del innebar detta en putsning av den tidigare högsta junimedeltemperaturen i Stockholm med 0,7 grader. Det tidigare rekordet sattes så sent som 2020 och junirekordet dessförinnan sattes 2019.

Under juni var det också några tropiska nätter, bland annat i Hörby i Skåne som hade 21,3 grader Celsius under natten till den 19:e.