Energi · En syl i vädret

Nödbroms för luriga ord

Att sminka sig på tåget kanske borde beivras.

Tågresor på 60-talet: de randiga sammetssätena, skylten med ”Livsfarligt att luta sig ut” vid fönstret, ”Rökning förbjuden” på fyra språk, den stora glaskaraffen med ljummet dricksvatten, bruna bananskal i små papperskorgar av plåt. Toaletter där man såg järnvägsgruset rusa förbi om man vågade titta ner. Och så den stora röda nödbromsen som man inte fick dra i. 

”Missbruk beivras” stod det på skylten. Varför då? undrade jag. För att man inte får dra i den i onödan, svarade mina föräldrar. Ja, men varför då ivra för att man skulle göra det? Det förklarade ingen.

Än i dag vet jag inte varför beivra heter så. Inte i någon ordbok har jag hittat en förklaring. Många vuxna människor verkar tro att det betyder uppmuntra eftersom det låter så. Om de ser en skylt om något som beivras tar de det kanske som ett löfte och inte som ett hot. Men numera står det oftast ”missbruk åtalas” vid nödbromsen istället, och det är nog effektivare.

Bestrida är ett annat lurigt ord. En Syre-prenumerant hade fått en felaktig faktura som hon inte tänkte betala. Av misstag mejlade hon redaktionen och inte prenumerationsavdelningen: ”Jag bestrider fakturan”. Den meningen kan betyda två olika saker. 

I det här fallet är bestrida lika med strida mot, motsätta sig, och det är den ursprungliga betydelsen. Men redan när ordet lånades in från tyskan under Hansatiden hade det en betydelse till. Så småningom hade man börjat använda det i betydelsen besegra, klara av, sköta om. 

Att bestrida ett ämbete är att sköta ett jobb. Att bestrida en kostnad är att betala vad det kostar. I det här fallet var det tydligt vad det gällde, men att bestrida en faktura kan alltså betyda antingen att vägra betala den – eller att betala den.

Så kan man väl inte ha det ändå? Nej, och därför finns Svarta listan – Ord och fraser som kan ersättas i författningsspråk. Det är en lista över ord och uttryck som regeringens språkexperter rekommenderar tjänstemän och politiker att undvika. Där står ord som är svåra och byråkratiska i onödan, som till exempel erfordras och avnämare (istället rekommenderas till exempel behövs och brukare). 

Men där finns också några ord som kan bli missvisande eftersom de har flera betydelser, till exempel bestrida. Listan avråder från att använda bestrida för att betala, vilket obestridligen verkar vettigt.

Obestridligt hade ju annars kunna innebära omöjligt att betala, det som obetalbart lustigt nog inte heller betyder. Något som är obetalbart är istället otroligt komiskt.
Beivra finns inte med på Svarta listan av någon anledning. Det har ju bara en betydelse, men felanvänds så ofta att det nog borde stå där. Ingen ska ju känna sig uppmuntrad att dra i nödbromsen bara för att se vad som händer. Inte ens en sexåring som åker tåg till mormor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV