Radar · Politik

MP säger nej till C:s krav: ”Offrar miljön”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund anser att Centerpartiet offrar miljön med sina krav för att släppa fram en ny S-ledd regering.

Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister – på vissa villkor. Men Miljöpartiet säger nej till C:s krav på uppluckrat strandskydd och minskat skydd för skogen.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund menar att Centerpartiet med sina krav offrar miljön.

– Både när det gällde strandskyddet och skogen fanns det en balans i januariavtalet. Den har Centerpartiet plockat bort. När det gäller skogen har man bara plockat ut produktionen och offrat miljön. Samma sak när det gäller strandskyddet, där det skulle varit ökat skydd i vissa delar av landet. Det kan vi aldrig acceptera, säger Per Bolund till Svenska dagbladet.

I den skogsutredning som lades på regeringens bord i november föreslogs bland annat att inventeringen av särskild skyddsvärd skog, så kallade nyckelbiotoper, skulle avslutas. Detta är något skogsägare krävt under lång tid och som Centerpartiet ställt sig bakom.

Å andra sidan föreslår skogsutredningen att den biologiska mångfalden stärkas genom att skydda en hundra mil långt bälte av fjällnära skog, vilket Miljöpartiet applåderat, men Centerpartiet kallat för oacceptabelt.

Under dagen har både Miljöpartiets och Centerpartiets partistyrelser mötts för att ta ställning till ett förslag till uppgörelse mellan S, MP och C. Centerpartiets sa enligt Annie Lööf enhälligt ja, medan Miljöpartiets sa nej.

"Förödande för naturen"

Det är oklart exakt vad innehållet i förslaget är, men enligt Miljöpartiet är stridsfrågorna alltså strandskyddet och skogspolitiken.

– Vi måste värna skyddet av naturen. De arter som utrotas kommer inte tillbaka, säger Märta Stenevi till Svt Nyheter.

Rebecka Le Moine, Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald, anser att det hade varit ett svek mot den biologiska mångfalden att gå med på Centerpartiets krav.

”Om Centerpartiet skulle få igenom om dessa förslag vore det förödande för naturen och alla de hotade arter som är direkt beroende av gamla skogar som är skyddsvärda men saknar skydd, eller de som kräver oexploaterade stränder och lugna vatten”, skriver hon i sociala medier.

Miljöpartiets språkrör uppger att de kommer att rösta ja till Löfven som statsminister under onsdagens omröstning i riksdagen, men att man i senare förhandlingar kommer att motsätta sig Centerpartiets krav när det gäller skogen och strandskyddet.

Läs mer:

Regeringskrisen: Stefan Löfven föreslås som statsminister igen