Radar · Inrikes

Ulf Kristersson uppmanar Dan Eliasson att avgå

M-ledaren Ulf Kristersson uppmanar MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att lämna sitt jobb.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanar MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att avgå sedan det kommit fram att han varit på Kanarieöarna under jullovet.

På Facebook skriver Kristersson:

”Hade jag lett den svenska regeringen så hade jag inte accepterat att chefen för landets krisberedskapsmyndighet först predikar för folket att man ska avstå från allt som inte är nödvändigt, och därefter själv reser utomlands och lämnar landet när krisen blir värre. Det är ansvarslöst. Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb.”

"Bör vara i landet"

Kristersson anser att det som gör just det här fallet särskilt allvarligt är att det handlar om mer än allmänna brister som förebild.

”Han har ett operativt ansvar för svensk krisledning och bör naturligtvis vara i landet redo att agera.”

Regeringen måste nu klargöra om den har förtroende för Eliasson, eller inte, anser Kristersson. Annars kommer Moderaterna att agera för att riksdagens justitieutskott kallar generaldirektören till sig, så han får svara på frågor där i stället.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill att Eliasson avgår.

”Dan Eliasson bör lämna sin post. Löfven är skyldig att svara varför han fortfarande har förtroende för honom. Kristdemokraterna var kritiska redan när han utsågs till GD för MSB. Förtroendet är definitivt förbrukat nu”, skriver hon på Twitter.

Wallmark får vara kvar

M-riksdagsmannen Hans Wallmark, partiets utrikespolitiska talesperson, tillbringade julhelgen med sin fru i Las Palmas på Gran Canaria. Den resan väckte också stark kritik och Wallmark bad i efterhand ”förbehållslöst om ursäkt” och sade att han ”brustit i omdöme och därmed förtroende”.

TT frågar, med anledning av Kristerssons uppmaning till Eliasson, om Wallmark efter sin resa kan vara kvar som partiets utrikespolitiske talesperson och om partiledaren fortfarande har förtroende för honom.
Kristersson svarar på mejl:

”Hans Wallmark har brustit i omdöme, och har bett om ursäkt för det. Men han har inte ansvar för landets krisledning i pandemin. Därför kan han vara kvar.”