Radar · Migration

Spansk frivilligorganisation räddar 265 flyktingar på Medelhavet

Ombord på Open Arms fartyg, tisdag den 4 januari 2021.

Under jul och nyårshelgen räddade den spanska frivilligorganisationen Open Arms 265 flyktingar ur Medelhavet. I väntan på en hamn som är villig att ta emot dem har de seglat runt till havs. I morse kunde de 265 personerna stiga av på Sicilien.

Open Arms och deras fartyg lämnade en hamn i Spanien strax före julhelgen och satte kurs mot centrala Medelhavet, den del av havet som flest människor flyr och drunknar via.

I två olika räddningsinsatser har organisationen och dess fartyg räddat totalt 265 människor ur havet, rapporterar Norway today. 96 av dem kom ombord under söndagen efter att ha påträffats i internationella vatten. Ingen av människorna ombord på träbåten hade flytväst på sig och majoriteten av dem kom från Eritrea. 17 minderåriga och två kvinnor fanns bland dem. På nyårsdagen räddade organisationen 169 personer som flytt via den libyska kusten. I Libyen pågår ett inbördeskrig och många olika smugglarligor verkar i landet.

Open Arms sökte tillstånd att lägga till i Italien på söndagen. Då befann de sig 100 kilometer från den italienska ön Lampedusa. Under coronapandemin har både Italien och Malta hävdat att deras hamnar med hänvisning till viruset inte kan anses säkra att lägga till i enligt internationell sjölag. Det har försvårat ytterligare för de få frivilligorganisationer som räddar liv på Medelhavet och gjort det allt farligare för flyktingarna. Både Italien och Malta har under samma period dragit ner sina egna kustbevakningars närvaro på havet.

Efter att ha väntat på tillåtelse att lägga till kunde de 265 personerna under tisdagsmorgonen stiga i land i hamnen Empedocle på Sicilien. De ska nu sitta i karantän i två veckor.

”Och redan i gryningen i #PortEmpedocle kunde 265 personer gå i land och de är nu på väg att börja ett nytt liv (i karantän) på en säker plats som förhoppningsvis kommer att behandla dem bättre,” skriver Proactiva Open Arms på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV