Energi

Ordning och reda i garderober och skåp

Frida Zetterström och hennes man Henrik har inrett ett av husets gästrum till en rymlig klädkammare.

Hör du till dem vars garderob har större likheter med ett svart hål än med klädförvaring? Då har du allt att vinna på att rensa upp i röran.

– Du sparar tid, energi och miljöresurser. När du får koll på vad du redan äger kan du handla mindre och gå på shoppingrunda i din egen garderob i stället, säger journalisten och modeproffset Frida Zetterström.

Att ha en välorganiserad garderob kan låta som en bagatell i det stora hela. Men om man reflekterar över vad man lägger tid på och vilka små vardagssaker som irriterar oss, inser man snabbt att det kan vara väl värt att ta ett helhetsgrepp om förvaringen hemma. Förutom att vi kan bli mer harmoniska som människor, gör vi alltså en insats för miljön.

 – Att använda plaggen som du redan äger är bäst ur hållbarhetssynpunkt, säger Frida Zetterström.

Hon är journalist, programledare och moderator med ett stort modekunnande. Förra året släppte hon boken ”100 looks på 20 plagg” (Roos & Tegnér) tillsammans med kollegan Jenny Segergren.

 – Vi ville tipsa om hur man kan skapa en smartare, enklare och mer hållbar garderob genom att kombinera de plagg man redan har, säger Frida Zetterström.

Egenbygge

Eftersom hon arbetar med mode – hon sysslar med stajling och modefotograferingar – och bor i ett hus, har hon valt att inreda ett tidigare gästrum till en rymlig klädkammare.

 – Min man Henrik är händig och har förverkligat alla önskemål. Vi har utgått från standardiserade förvaringslösningar, men har modifierat vissa delar och kombinerat dem på nya sätt.

Klädstängerna i smide är specialbyggda för att få de rätta måtten och på hyllorna ligger måttbeställda glasskivor.

 – Dels är det fint att se de färgglada sakerna i lådorna, dels ger det en överblick och gör det lättare att hitta, säger Frida.

På golvet ligger en tjock och mjuk heltäckningsmatta. Strategiskt placerade ljusslingor gör att plaggen verkligen syns och garderoben känns både ljus och mysig. Längs väggarna hänger kläderna sorterade efter färg.

 – Att göra så är ett av mina bästa tips. Det inbjuder till att kombinera plagg inom samma färgfamilj på nya sätt. Häng kläderna lite som de gör i en butik.
Dessutom finns skåp med utdragbara lådor för accessoarer som smycken, sjalar och bälten. På de fasta hyllorna ligger vikta t-shirts och stickade tröjor. Ovanpå står eleganta finskor och väskor utplacerade som små konstverk.

 – Det är ett fint sätt att njuta av dem, tycker jag. Särskilt nu när vi inte har några tillfällen att klä upp oss.

Få ta plats

Det senaste året har hon använt sin garderob till mer än bara klädförvaring. Precis när boken hade släppts skulle hon ut på en omfattande föreläsningsturné, men då kom coronasmittan och allt ställdes in.

 – Då fick vi idén att kommunicera med våra läsare digitalt i stället.
Varje fredag ordnar de en after work som livesänds på Instagram – direkt från deras respektive garderober.

 – Det är ett jätteroligt sätt att hålla kontakten med varandra. Ibland har vi olika teman som ”Sommarklänningen: så använder du den året om”, ”Denimtrender” eller ”Aktivera den vita skjortan”.

Frida Zetterström tycker att fler borde satsa på sin förvaring – även om man inte arbetar med kläder.

 – Tänk bara på hur mycket plats vi tycker att olika verktyg får ta. Det är sällan någon som ifrågasätter det rimliga i hobbyrum eller snickarverkstäder, trots att skruvdragare och vattenpass används betydligt mer sällan.
Ta i rejält

Även om man inte har förmånen att bo stort finns det knep att ta till. Felicia Björklund, inredare på företaget Stil och Inredning, har några tips på hur man får plats, även om bostaden är mindre.

 – Det är en utmaning, särskilt i nybyggnationer. För att maximera boendeytan har klädkammare och förråd fått stryka på foten.

Hennes råd är att klä in en hel vägg med förvaring. De flesta garderober är 60 centimeter djupa. Det är oftast värt att ”förlora” den golvytan.

 – Det är bättre än att dutta med ett par skåp här och där, eftersom väggytan intill ändå inte kan användas till något. Satsa på stängd förvaring, öppna hyllor ger ett rörigt intryck, säger Felicia Björklund.

Utnyttja också takhöjden. Montera hyllor och skåp ända upp och stuva in saker där som inte används varje dag.

 – Tänk igenom vilka behov ni har innan ni börjar. Och prioritera klädstänger före hyllor – det ger bättre överblick.

Felicia lever som hon lär. Hon och hennes familj är inne på sitt tredje hus och är äntligen nöjda med sina förvaringsmöjligheter.

 – Vi har flera så kallade walk in-closets. De var faktiskt en avgörande anledning till att vi föll för huset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV