Radar · Utrikes

Miljardärer blev än rikare under pandemin – klyftan växer

Australiensiske miljardärer har blivit mycket rikare under pandemin, visar nya siffror som leder till oro över att klyftan mellan människor håller på att öka kraftigt i landet.

Den sammanlagda förmögenheten hos Australiens miljardärer växte mer än 50 procent under pandemiåret 2020, visar nya siffror. Risken för att lågkonjunkturen under pandemin kan ha ”turboladdat” klyftan i samhället, oroar.

Under mars 2020 när coronarestriktionerna ökade sjönk till en början nettovärdet för de australienska miljardärernas sammanlagda förmögenhet. Men sedan följde en kraftig återhämtning som ökade under hela året.

Enligt siffror från Bloomberg Billionaires Index var miljardärernas sammanlagda förmögenhet hela 52,4 procent större under december 2020 i förhållande till samma tidpunkt året innan, rapporterar The guardian. Även i USA och Storbritannien har miljardärer blivit rikare under samma period, men där ligger tillväxten på drygt 25 procent.

"Turboladdat klyftan"

Enligt den australiske oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Andrew Leigh, är siffrorna anmärkningsvärda och tyder på att lågkonjunkturen under coronaåret inte bara har lett till en större ojämlikhet i samhället, den verkar ha ”turboladdat” klyftan i Australien.

– Det påminner oss om vikten av att bekämpa ojämlikheten, som är betydligt högre i Australien nu, än den var för en generation sedan, säger Andrew Leigh till The guardian Australia.

Han menar att de nya siffrorna förstärker hans oro över att lönesubventionerna från staten, alltså pengar från skattebetalarna som betalades ut i jobbstöd under coronakrisen, har hamnat i flera australiensiska miljardärernas plånböcker, däribland affärsmannen Solomon Lew.

Det har tidigare uppmärksammats att Solomon Lews detaljhandelsimperium Premier Investsments hade utdelningar på 24,25 miljoner dollar, samtidigt som bolaget fick nästan 70 miljoner dollar i lönesubventioner under pandemin.

Lew själv har hävdat att utdelningen inte har något att göra med stödet från staten, utan enbart baseras på ”handel”.

Enligt Bloomberg News baseras beräkningen av miljardärernas förmögenhet på rörelser i marknaden och ekonomin samt deras egen rapportering.

Här kan du ta del av Bloombergs miljardärsindex.