Radar · Utrikes

Biden drar in stöd till kriget i Jemen – Saudiarabien nöjda

USA:s president Joe Biden vid sitt tal vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Joe Biden drar in USA:s stöd till Saudiarabiens krig i Jemen. Trots det reagerar saudierna positivt på den nytillträdde presidentens uttalanden.

Som ett av sina första drag inom utrikespolitiken lovar Joe Biden att hans regering kommer att stoppa USA:s stöd till Saudiarabiens krig i Jemen. 

Det sade han i det tal i Washington på torsdagen där han för första gången stakade ut landets nya utrikespolitik efter fyra år med Donald Trump.

– Det här kriget måste få ett slut, sade Biden och lade till att beslutet även kommer att påverka USA:s försäljning av vapen som används av Saudiarabien i kriget.

– (Kriget) har skapat en humanitär och strategisk katastrof, fortsatte Biden och lovade humanitär hjälp till Jemen.

USA kommer dock även fortsättningsvis att stödja Saudiarabiens försvar av landets eget territorium, tillade han.

Och svaret från saudiskt håll fokuserade på den sista biten.

Vi ”välkomnar Bidens åtagande att samarbeta med kungariket för att försvara dess suveränitet och stå emot hoten mot det”, heter det från den statliga saudiska nyhetsbyrån.

Uttalandet nämner inte USA:s tillbakadragande av stöd i Jemenkriget men berömmer Bidens vilja att använda diplomati för att få ett slut på krisen.

Bidens tidigare parhäst Barack Obama gav från början saudierna stöd i kriget, medan Donald Trump knöt ännu närmare band och ingick nya vapenavtal med dem.

Kriget kan i stort betraktas som ett ställningskrig mellan de regionala rivalerna Saudiarabien och Iran. FN har sedan länge beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.