Radar · Integritet

Var finns tennisstjärnan Peng Shaui?

Hur tennisspelaren Peng Shaui mår eller var hon befinner sig är fortfarande okänt, efter att hon försvann efter att ha anklagat partitopp för sexuella trakasserier.

Tennisspelaren Peng Shaui försvann efter att ha anklagat en av Kinas mäktigaste män för sexuella trakasserier. Nu ställer Women’s tennis association in alla tennisturneringar för kvinnor i Kina i protest. Amnesty hoppas att Sverige sätter press på Kina gällande mänskliga rättigheter.

Det har gått dryga månaden sedan Peng Shaui lade ut en text på den sociala mediejätten Weibo där hon anklagade den förre vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella trakasserier. Hennes meddelande censurerades snabbt. Men tillräckligt många hann läsa för att det skulle spridas vidare. Hon skrev bland annat att Zhang hade försökt att förgripa sig sexuellt på henne för ungefär tre år sedan, och att hon vet vilka krafter hon utmanade genom att gå ut offentligt med anklagelserna.

– Jag gick aldrig med på det den där eftermiddagen, jag grät hela tiden. Du har sagt att du inte är rädd, någon som är så högt uppsatt som ni, herr vice premiärminister. Men även om jag är som ett ägg som krossas mot en sten, eller som en mal som dras till elden, som bjuder in till sin egen förstörelse, så måste jag berätta sanningen om dig, skrev hon i meddelandet, rapporterar Expressen.

Känd tennisstjärna

Peng Shaui, som är flerfaldig olympier och har varit rankad som en av världens bästa dubbelspelare, försvann kort efter att meddelandet gått ut.

Detta ledde till stora protester och fördömanden, mestadels utanför Kina. I landet raderades i stort sett hennes namn och gick inte att söka eller läsa om på internet. Kinesiska myndigheter har sedan lagt locket på och har inte velat svara på frågor om Peng Shaui.

Plötsligt dök hon upp igen i mitten av november. Denna gång i sällskap med kinesiska idrottsfunktionärer på vad som verkar ha varit en iscensatt event för unga tennisspelare i Peking. Hon ska också ha fått tala i telefon med Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Hon mår bra och det har varit vår främsta oro. Hon förklarade att hon är säker, sade Thomas Bach då.

Stoppar tennisturningar i Kina

Detta räckte dock inte för att stilla kritikerna, där flera kända tennisstjärnor har krävt hennes frigivande. Samtidigt har inga större protester eller bojkotter genomförts för att protestera mot Kina eller mot kinesiska sportevenemang förrän nu.

Women’s Tennis Association (WTA) kräver nya garantier för att Peng Shaui är fri från eventuella husarrester, annars kommer inga tennisturneringar i Kina att genomföras. Någon liknande protest från herrsidan av tennisen har inte kommit.

Amnesty international delar WTA:s oro och har i ett meddelande gått ut med att vilja se att Kina tar sexuella trakasserier på med ett större allvar.

“Det internationella samfundet bör fortsätta att uppmana det kinesiska styret att undersöka alla anklagelser om sexuellt våld snabbt och effektivt. Kinesiska myndigheter har visat tidigare att de har en vana att tysta kvinnor som gör anklagelser om sexuella övergrepp”, skriver Amnesty international i ett pressmeddelande.

Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty Sverige, säger att Metoo-rörelsen inte har fått något större genomslag i Kina och personer som Peng Shuai, som går ut med anklagelser om sexuella övergrepp kan råka illa ut
Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty Sverige, säger att Metoo-rörelsen inte har fått något större genomslag i Kina och personer som Peng Shuai, som går ut med anklagelser om sexuella övergrepp kan råka illa ut. Foto: Foto: Amnesty

Amnesty vill sätta press

Maja Åberg är policyrådgivare och sakkunnig på internationella organisationer på Amnesty Sverige.

– Amnesty delar tennisförbundets WTA:s oro för vad som har hänt med Peng Shaui, var hon befinner sig och om hon kan uttala sig. Det kinesiska styret har en tradition av att tysta personer som säger saker det inte gillar, säger Maja Åberg.

Hon beskriver att den person som Peng Shuai anklagar, den 75-årige  Zhang Gaoli, som en person med stor makt i Kina och med starka band till president Xi Jinping.

– Vi har flera anledningar att tro att eventet där Peng Shuai visades upp kan ha varit en typ av offentligt erkännade, på samma sätt som Kina tidigare har visat upp personer som har kritiserat landet.

– Det verkar ha varit en regisserad tillställning där hon har tvingats säga vissa på förhand bestämda saker.

Kritiken från IOK mot Kina har varit mild om nästan obefintlig i fallet Peng Shuai och IOK:s undfallenhet har fått kritik. Olympiska vinterspelen 2022 kommer ske om drygt två månader i Peking i Kina.

– Det har varit en stor skillnad mellan hur pressen har varit på Kina gällande Peng Shuai från WTA och hur IOK har hanterat det. IOK har blivit kritiserat för att den går kinesiska styrets ärenden, säger Maja Åberg.

Flera dissidenter

Amnesty arbetar just nu med ett annat fall där en kinesisk dissident sitter fängslad. Det gäller Zhang Zhan som har torterats av de kinesiska myndigheterna sedan juni 2020 och dömdes i januari till till fyra års fängelse för att ha rapporterat om utbrottet av covid-19 i Wuhan, enligt Amnesty.

– Vi har också fallet med den svenska bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. Vi på Amnesty hoppas att Sverige fortsätter att sätta press på Kina vad det gäller mänskliga rättigheter och för personer som har använt sin yttrandefrihet men som har råkat illa ut, säger Maja Åberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV