Radar · Utrikes

Underrättelser: Rysk offensiv möjlig nästa år

USA:s president Joe Biden utanför Vita huset på fredagen.

USA:s president Joe Biden säger att han kommer göra det ”mycket, mycket svårt” för Rysslands Vladimir Putin att agera militärt mot Ukraina.

Samtidigt visar amerikanska underrättelser att Ryssland planerar för en eventuell militär offensiv som kan inledas redan tidigt nästa år.

Enligt underrättelserna, som kommer från en källa inom Bidenregeringen, uppskattas Ryssland vara i färd med att mobilisera 175 000 soldater i närheten av den ukrainska gränsen. Nära hälften av soldaterna ska redan finnas på plats.

Mobiliseringen kommer samtidigt som Ryssland trappar upp sina krav på Biden om att Ukraina inte ska tillåtas ansluta sig till Nato. Moskva vill se ett juridiskt bindande löfte om att Ukraina inte tillåts gå med i den västliga försvarsalliansen, ett förslag som föga förvånande avfärdats av Ukraina.

– Jag accepterar ingens röda linje, sade även Biden till journalister utanför Vita huset på fredag kväll.

Presidenten fick även en fråga om sin syn på den ryska mobiliseringen.

– Vi är sedan lång tid tillbaka väl medvetna om Rysslands agerande och jag förväntar mig att vi kommer ha långa diskussioner med Putin, sade Biden.

Tidigare under fredagen uppgav presidenten att man kommer göra det mycket svårt för Putin att agera militärt mot Ukraina, och sade att nya åtgärder från hans administration är på gång för att avskräcka rysk aggression.

Omfattande åtgärder

Vi lägger fram vad jag tror kommer vara de mest omfattande och betydande åtgärderna för att göra det mycket, mycket svårt för Putin att gå vidare och göra vad människor är oroade att han ska göra.

Exakt vad som planeras sade inte Biden, men enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som i torsdags mötte sin amerikanska motsvarighet under OSSE-mötet i Sverige, har USA varnat för nya sanktioner.

– Om de nya ”sanktionerna från helvetet” kommer så kommer vi att bemöta dem. Vi kan inte undgå att svara, sade Lavrov.

Även Ukraina varnar för att en rysk invasion kan ske redan nästa månad. Försvarsminister Oleksij Reznikov uppskattade på fredagen antalet ryska soldater i närheten av Ukraina och på annekterade Krim till 94 300, och sade att en ”storskalig eskalering” är möjlig i januari.

Ukraina rustat

Amerikanska tjänstemän och tidigare diplomater säger att trots att det är uppenbart att Putin förbereder för en möjlig invasion så är Ukrainas militär bättre rustad och beredd än tidigare, och att hotande sanktioner från väst skulle innebära stor skada för rysk ekonomi. Därför anses det ännu oklart om Putin trots skulle vara villig att gå vidare med en sådan riskabel offensiv.

Samtidigt kommer signaler om att ett samtal mellan Biden och Putin kan vara på gång nästa vecka. Putins utrikespolitiske rådgivare Juri Usjakov uppgav på fredagen att ett samtal ska hållas inom de kommande dagarna, men utan några detaljer om exakt när.

Även Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska ha kommit överens om att hålla samtal nästa vecka, uppger en källa nära Zelenskyj. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV