Radar · Nyheter

Omikron kan vara dubbelt så smittsam som delta

Omikronvarianten kan vara dubbel så smittsam som deltavarianten, visar nya forskningsresultat.

Den nya virusvarianten omikron tycks i Sydafrika spridas dubbelt så snabbt jämfört med deltavarianten, visar forskningsresultat.

– Den här vågen verkar gå mycket fortare än deltavågen, och vi tyckte att deltavågen var väldigt snabb. Det är otroligt, säger Juliet Pulliam, chef för epidemiologisk modellering och analys vid Stellenbosch-universitet i Sydafrika, till amerikanska mediebolaget NPR.

En analys som hon och hennes kollegor har gjort visar att omikronvarianten är ytterst smittsam och verkar ha en större förmåga att ta sig förbi immunförsvaret än vad deltavarianten har.

– Det finns en stor osäkerhet i analysen, men jag skulle säga att det är troligt, förklarar Pulliam för NPR.

Deras resultat presenterades på en forskarkonferens i fredags.
Hittills har deltavarianten varit den mest smittsamma kända varianten av coronaviruset.

Det är också sannolikt att fler som redan har haft covid-19 kommer att smittas även av omikronvarianten, jämfört med delta- och betavarianterna.

Hur stor sannolikhetsökning för så kallade återinfektioner det rör sig om kan dock inte forskarna slå fast.

Deras studie drar heller inte några slutsatser kring om vaccinerade som smittas löper en större risk att bli sjuka av den nya virusvarianten, en så kallad genombrottsinfektion, eller inte.

Efter upptäckten i Sydafrika förra månaden har omikron visat sig i över 20 länder, men mycket är ännu oklart om den nya virusvarianten.

Minst sex fall av omikron har hittats i Sverige. Samtliga har resehistorik till Sydafrika.