Radar · Miljö

Älvräddarna kräver miljöanpassad vattenkraft – startar ny kampanj

Älvräddarna kräver att vattenkraften miljöanpassas.

Älvräddarna har startat en ny kampanj och namninsamling. Organisationen vill få politiker och beslutsfattare att agera för att miljöanpassa storskalig vattenkraft.

Sverige har 2 100 vattenkraftverk och 10 000 dammar – men över 90 procent saknar fiskvägar. Detta leder till stora problem. Vandrande fiskar stängs ute från sina lekområden, älvfåror torrläggs och strömmande vatten stoppas. Enligt Naturskyddsföreningen har situationen för vissa fiskar, som är helt beroende av att vandra mellan sött och salt vatten, blivit särskilt förödande.

Läget blev ännu mer uppmärksammat efter SVT:s serie ”Fiskarnas rike” och reportaget om ålen i Uppdrag granskning. Programmen har lyft upp många av de frågor som miljöorganisationer runtom i landet kämpar för dagligen.

Nu kräver dessutom Älvräddarna att politikerna tar tag i problemen – och startat därför en ny kampanj och namninsamling. De vill få svar på varför all annan energiproduktion får gå igenom omfattande miljöprövingar, medan ”vattenkraften är helt utan motsvarande”.

"Åtgärderna är inte dyra"

Christer Borg, ordförande för Älvräddarna, menar att det inte skulle vara orealistiskt att införa nödvändiga miljöanpassningar.

– Själva åtgärderna är inte dyra i förhållande till inkomsterna. Fortum rullade runt 500 miljarder förrförra året. Det handlar om inkomstförluster. Säg att det kostar 3 procent av produktionen att använda fiskvägar och minimitappning. Räkna med 3 procents kapitalränta i 50 år så blir det för de fyra största bolagen tiotals – kanske hundratals miljarder, säger han till Natursidan.

Christer Borg kan nämna flera fördelar med att miljöanpassa vattenkraften fullt ut.

– Förutom de självklara målen i Riokonventionen, Brundtlandrapporten med mera om hållbarhet, så är biologisk mångfald i sötvatten på stark tillbakagång, även i Europa. Enligt Living Planet Report har det skett en minskning på hela 83 procent för sötvattenslevande individer i dessa ekosystem i Europa sedan 70-talet. Ekosystem under vatten är lika viktiga som terrestriella, trots att vi normalt inte kan se dem. Kraschade ekosystem i strömmande vatten påverka ekosystem på land, till exempel minskade mängder av insekter i utbyggda älvar som i sin tur påverkar fågellivet.