Radar · Miljö

Stark klimatprotest mot Murdoch: 71-årig präst sydde ihop sina läppar

71-årige prästen Tim Hewes protesterade mot Rupert Murdoch, genom att sy ihop sina läppar.

Prästen Tim Hewes sydde ihop sina läppar för att protestera mot att Rupert Murdochs medieimperium inte rapporterar om klimatkrisen.

Tim Hewes, 71, satte sig utanför News UK i centrala london tidigare veckan – med ihopsydda läppar. Det är nämligen huvudkontoret till mediemogulen Rupert Murdochs globala nyhetsimperium, News Corps, som är ett av världens mäktigaste och mest inflytelserika medieföretag. Murdochs imperium kontrollerar bland annat brittiska kvällstidningen The Sun som med sina 3,2 miljoner upplagor är den största engelskspråkiga tidningen.

I en video som delats på Youtube kallas Murdoch för en “klimatförnekare” av den 71-årige prästen. Han menar vidare att mediemogulens inflytande över makten lett till att regeringar inte vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att stävja klimatförändringarna.

Känd från tidigare aktioner

Hewes säger att det var “i desperation” som han valde att sy ihop läpparna och att det är “obeskrivligt frustrerande” att inte klimataktivister blir tillräckligt hörda i debatten. 71-åringen har även tidigare deltagit i uppmärksammade i klimataktioner. I mars 2020 fängslades prästen i 14 dagar efter att han limmat fast sig i möblemang vid en domstol i centrala London.

“Det finns oräkneligt många personer runt om i världen som saknar röst och skadas på grund av klimatförändringarna. Vetenskapen och sanningen har blivit nedtystad, och de som lider blir inte hörda. Rupert Murdoch är ansvarig. Han tystar klimatvetenskapen”, säger Hewes enligt Euronews.

Och fortsätter:

“Jag syr ihop mina läppar för att demonstrera mot det fruktansvärda och våldsamma kaos som Murdochs handlingar har lett till på ett globalt plan, och för att på ett symboliskt sätt visa på detta.”

71-åringens målsättning med aktionen var att rikta uppmärksamhet mot Murdochs “ignorans av evidensbaserade uppgifter från tusentals forskare runt om i världen.” Prästen har även fångats på bild med ett plakat som lyder “Murdoch – den mest destruktiva mannen genom tiderna på den här planeten?”. Efter två timmar avslutade Hewes protesten och tog bort stygnen från läpparna.

Läs mer: Så hotas Sverige av klimatförändringarna
Läs mer: Biologiska mångfaldens dag – 7 arter som kan utrotats