Radar · Utrikes

Rasande elden når kraftverk i Turkiet – där tusentals ton kol förvaras

Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.

En av de många markbränder som härjar i Turkiet har nått ett värmekraftverk sydvästra delen av landet. I kraftverket förvaras tusentals ton kol och boende fick under natten fly hals över huvud i båtar. Bränderna i Turkiet sägs vara de värsta någonsin i landets historia.

På onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna kommit in i själva anläggningen och under natten började hundratals boende i staden Milas att evakueras sjövägen.

Branden har dock inte skadat kraftverkets huvudenheter, uppger president Recep Tayyip Erdogans kommunikationschef på torsdagsmorgonen.

”Huvudenheterna i kraftverket har inte blivit allvarligt skadade enligt en första undersökning efter att anläggningen evakuerats”, skriver Fahrettin Altun på Twitter.

Värsta bränderna någonsin

Även brandmän och poliser har tvingats fly området när lågorna dragit fram över de omgivande kullarna, enligt AFP:s utsända.

Hittills har åtta människor dött i bränderna, som uppges vara de värsta någonsin i Turkiets historia. Därtill har mängder djur dött och tusentals människor har evakuerats, skriver Reuters.

När evakueringslarmet ljöd i Milas fick traktens boende samla ihop det viktigaste av sina tillhörigheter och bege sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Hundratals bränder

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier har flyttats från kraftverket, enligt regionala myndigheter. Bland annat har vätgastankar som används för kyla anläggningen tömts och fyllts med vatten.

– Men det finns en risk att elden sprider sig till de tusentals ton kol som finns därinne, säger den regionala borgmästaren Osman Gurun.

När lågorna närmade sig kraftverket tidigare i veckan flyttades dock mycket av kolet till en förvarningsplats omkring fem kilometer från kraftverket, enligt turkiska medier.

Skogsbränderna som nu har härjat i Turkiet i över en vecka. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska.

Munkar vägrar ge sig av

I närliggande Grekland pågår också hundratals bränder, bland annat på ön Euboia cirka 200 kilometer från huvudstaden Aten. Minst 150 hus på ön har förstörts i lågorna, som omger ett kloster och ett dussintal byar.

Tre munkar på Euboia vägrar att lämna ön bakom sig.

– Vi håller på att kvävas av röken, säger en av dem via telefon till den grekiska nyhetsbyrån ANA, rapporterar AFP.

Ändå vill inte munkarna lämna sitt kloster, som omges av 30 till 40 meter höga eldslågor. Polisen uppger att man dock kommer att föra bort dem med våld om så krävs.

Brandmän kämpar också mot bränder i närheten av Aten. Borgmästaren i Olympia, de olympiska spelens vagga, vädjar om mer hjälp för att rädda den kulturhistoriskt viktiga platsen undan lågorna.

Klimatexperter har varnat för att bränderna både intensifieras och blir fler till följd av den globala uppvärmningen.