Radar · Integritet

Försvarsmaktens Pridekampanj väcker starka känslor: ”De ska akta sig”

Försvarsmakten har under flera år arbetat för att visa öppenhet för alla och vill komma från den macho-kultur som den har förknippats med.

Försvarsmaktens kampanjfoto med Prideflaggan får kritik bland annat från debattören Ivar Arpi, som tycker att myndigheten ”kan hålla sig till svenska flaggan”. Men på myndighetens instagramkonto visar personer också kärlek. ”Heja Försvarsmakten och tack för denna enormt viktiga bild”, skriver en person.

Fyra soldater med en hissad regnbågsflagga. Texten lyder: ”En flagga värd att försvara”. Så ser den uppmärksammade annonsen ut, som publicerades i Svenska dagbladet.

Johan Landeström, marknadschef på försvarsmakten, säger till SVT nyheter att syftet är att kommunicera Försvarsmaktens värdegrund.

– Vi försvarar inte bara Sveriges territorium utan också vårt demokratiska statsskick, vår frihet och mänskliga rättigheter och då är Pride ett bra tillfälle att visa det på, säger han till nyhetskanalen.

De som arbetar på, eller funderar på att söka sig till, myndigheten behöver dela dessa värderingar, menar han.

– Om du inte kan stå upp för de demokratiska värdena så kan du heller aldrig försvara dem, säger Johan Landeström.

Ivar Arpi, tidigare ledarskribent på Svenska dagbladet, är kritisk. Han säger till Expressen att Försvarsmakten ska inkludera alla, men att regnbågsflaggan kan ses som politisk symbol.

– Försvarsmakten ska akta sig för kontroversiella symboler. Den kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl, säger han till tidningen.

Men även beröm har strömmat in till Försvarsmaktens instagramkonto, rapporterar nyhetssajten QX.

”Heja Försvarsmakten och tack för denna enormt viktiga bild och ett självklart ställningstagande”, lyder en av kommentarerna.

”Jag gråter! Önskar jag levde i ett land där armén inte vänds mot oss hbtq-människor”, skriver en person från Polen.