Radar · Miljö

Beskedet: Stopp för oljeletning på Grönland: ”Det är passé”

Under havsisen utanför Grönland förväntas stora naturtillgångar finnas redo att exploateras, men nu kommer ett stopp eftersom den grönländska regeringen vill prioritera miljö och klimat istället.

Världens största ö, Grönland, upphör med prospektering efter olja och naturgas. Miniralministern: “Det är passé att leta efter olja”.

En av världens största oljereserver kan ligga på havsbotten utanför Grönland. Enligt amerikanska geologimyndigheten USGS kan över 31 miljarder fat oljeekvivalenter finnas där, även om få faktiska fynd har gjorts, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Det är den grönländska regeringen som har gjort en bedömning att Grönland inte kommer ha någon vinning av att utvinna olja och gas.

"Inga stora vinster"

– Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis, och vi tror inte att det ligger stora vinster och väntar på oss bakom hörnet, säger miniralminister Naaja Nathanielsen till Ekot.

Beslutet av att stoppa letandet efter olja kom i mitten av juli och utgör slutpunkten på en 50 år lång process.

Tidigare har den vänsterledda regeringen gjort klart sitt motstånd mot brytning av uran, skriver Time.

Enligt ett meddelande från den grönländska regeringen kommer stoppet på grund av att kostnaderna för miljön och klimatet är allt för stora, “det grönländska folket har baserat sitt livsuppehälle på landets naturtillgångar under århundraden. Beslutet att förbjuda uranbrytning är grundat i en djup övertygelse att alla typer av affärsverksamheter måste visa hänsyn till naturen och miljön. Det är samma form av överväganden som utgör bakgrunden för det grönländska styrets beslut att stoppa letandet efter olja och gas”, skriver den grönländska regeringen.