Radar · Utrikes

Nio döda i samband med indiska bondeprotester

Indiska lantbrukare är inte nöjda med de nya jordbrukslagar som föreslagits.

Nio personer har dödats i en kraftig upptrappning av de bondeprotester som pågått i Indien det senaste året. Bönderna är inte nöjda med de nya jordbrukslagar som föreslagits.

Nu stryper indiska myndigheter internet och portförbjuder politiska ledare från staden Lakhimpur Kheri i delstaten Uttar Pradesh i ett försök att lugna den upprörda stämningen.

I söndags dog fyra bönder då en bil ägd av statssekreteraren Ajay Mishra plöjde in i en grupp demonstranter, enligt myndigheter och företrädare för proteströrelsen. Därefter utbröt tumult, och såväl bilens förare som ytterligare tre medlemmar i det styrande partiet BJP slogs ihjäl av bönder, enligt Mishra.

Ytterligare en person, en lokal journalist, har hittats död på samma plats. Det är oklart hur han dog.

Protesterna mot Indiens nya jordbrukslagar har pågått sedan förra hösten. Premiärminister Narendra Modi hävdar att de gynnar landets bönder då de lockar till investeringar i jordbruket, medan lantbrukarna själva ser dem som en försämring.

I februari i år utbröt en proteststorm mot artisten Rihanna och klimataktivisten Greta Thunberg, sedan duon var och en för sig gett stöd åt demonstranterna i sociala medier.