Radar · Nyheter

WHO: Ytterligare en halv miljon kan dö i Europa

Hans Kluge, Europachef för Världshälsoorganisationen (WHO).

Det snabbt ökande antalet nya fall av covid-19 i Europa är ”djupt oroväckande”, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Europa och Centralasien pekas återigen ut som epicentrum för pandemin.

Fram till februari kan ytterligare uppemot en halv miljon människor dö i den smittsamma sjukdomen om inte spridningen bromsas, varnar WHO:s Europachef Hans Kluge.

– Den nuvarande takten på smittspridningen i de 53 länderna i regionen Europa är djupt oroväckande, säger han på en presskonferens.

Några av de 53 länder som ingår i WHO-regionen Europa ligger i Centralasien. WHO uppger att Europa och Centralasien återigen är epicentrum för pandemin.

Otillräcklig vaccinering en orsak

Antalet covidfall närmar sig rekordnivåer på flera håll. I Tyskland rapporteras exempelvis på torsdagen det högsta antalet nya fall hittills under pandemin.

Störst är oron för den mer smittsamma deltavarianten av viruset. Förra veckan registrerades nära 1,8 miljoner nya smittfall och 24 000 nya dödsfall i Europa och Centralasien, enligt WHO. Det innebär att regionen står för 59 procent av världens alla rapporterade smittfall och 48 procent av dödsfallen.
Tre fjärdedelar av dödsfallen sker bland äldre, 65 år och uppåt.

WHO pekar ut två orsaker till den ökande smittan: otillräcklig vaccintäckning och uppluckring av smittskyddsåtgärder.