Radar · Miljö

Pikachus, fredsdemonstration och ”bla bla bla”: axplock från Cop26

Från en fredsdemonstration i glasgow under torsdagen.

Syre sammanfattar några av de nyheter och presskonferenser som hållits under dagen.

Under torsdagen höll Extinction rebellion och flera andra grupper en demonstration mot vapenindustrin. Demonstranterna samlade utanför inrikeskontorets byggnad där det bland annat hölls tal innan de började marschen.

Mest exkluderande mötet

Greta Thunberg twittrade om att COP26 har utsetts till måste exkluderande COP någonsin.

”Detta är inte längre en klimatkonferens. Detta är en Greenwash-festival i det Globala nord. Ett två veckors firande av business as usual och bla bla bla”, konstaterade hon.

Mer bla bla ba

På tal om bla bla bla så höll EU en presskonferens där de bland annat konstaterade hur viktigt det är att ambitionerna i det globala klimatarbetet höjs, både vad gäller klimatanpassning och klimatmitigation. det är också viktigt att ta tag i frågan om Skador och förluster, ”något som visat sig vara avgörande för att gå framåt i förhandlingarna”, konstaterade Tina Kobilsek, Sloveniens chefsförhandlare, på presskonferensen.

Hon konstaterade också att EU vill se en ”framgångsrik” utgång av toppmötet.

WWF vill se konkreta beslut

På en presskonferens som hölls av WWF konstaterade Lang Banks, chef för WWF Skottland, att det behövs ett konkret slutdatum för användandet av fossila bränslen.

– Nog är nog. Vi måste planera detta ordentligt och se till att vi inte lämnar folk bakom oss i det här.

Jamie Livingstone från Stop Climate Caos Scottland berömde Skottlands regering för att ha tagit initiativet till en Klimaträttvisefond, men konstaterade att summorna, en miljon pund, är ”pyttesmå”.

– Men det kan bana väg för andra att göra samma sak, konstaterade han.

Han uttryckte också besvikelse över att de utlovade 100 miljarder dollar som rika länder ska ge till fattigare länder varje år för klimatomställning och anpassning fortfarande inte nått upp till en tillräcklig nivå.

– De sviker de minst utvecklade länderna i processen. Man kan inte sopa brutna löften under mattan och tro att man ska kunna behålla folks förtroende, konstaterade han.

Vi behöver uppfylla det löftet, sa han:

– Och inte genom att helt enkelt omoraliskt byta namn på biståndsstöd eller genom handlingsförlamande lån.

Utklädda till Pikachus protesterade ett gäng aktivister mot Japans kolplaner
Utklädda till Pikachus protesterade ett gäng aktivister mot Japans kolplaner. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT.

Protester mot Japans kolpolitik

Ute på gatorna i Glasgow protesterade ett gäng aktivister utklädda till pokemonfiguren Pikachu mot Japans kolpolitik. En rad andra länder gav under dagen löften om att fasa ut kolet, men inte Japan.

– Japan måste sluta med att investera i nya kolkraftverk utomlands och se till att fasa ut kolkraften inom landet senast till 2030, sade en av aktivisterna till Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV