Radar · Morgonkollen

Tre kritiskt skadade i attack i Vetlanda

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge.

En man i 20-årsåldern gick till attack mot sju personer i centrala Vetlanda – och sköts senare av polis. Tre personer har livshotande skador och polisen utreder om dådet kan ha haft ett terrormotiv.

Polisen fick flera samtal om att en man attackerade flera personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda, vid 15-tiden på onsdagen. Han använde någon form av tillhygge.

Ungefär en kvart senare stoppades den misstänkte mannen av polis, som också sköt honom i samband med gripandet.

Sju personer skadades i attacken, samt den misstänkte som vårdas för sin skottskada. Vården meddelar att tre personer har livshotande skador och att två är allvarligt skadade.

Tittar på motivet

Polisen utreder dådet som ett mordförsök, men har också fattat misstanke om ett möjligt terrormotiv.

– Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder eventuella terrormotiv, men i nuläget kan jag inte gå in på varför, sade länets polisområdeschef Malena Grann vid en telefonbaserad presskonferens på onsdagskvällen.

– Vi har ett nära samarbete med Säpo i detta.

Mannen som greps är i 20-årsåldern och hör hemma i en ort på det småländska höglandet. Han är känd hos polisen då han tidigare misstänkts för mindre brott.

Han är skottskadad, men polisen bedömer att han förr eller senare kommer att kunna förhöras. Poliser håller bevakning på sjukhuset tills dess.

Polisens så kallade verkanseld – pistolskott – kommer att utredas av den särskilda åklagarkammaren som utreder polisens agerande. Därför har det ännu inte förklarats varför skottet avlossades.

Fem avspärrningar

Mer exakt passerade omkring 15 till 18 minuter mellan det allra första larmsamtalet och gripandet, enligt Jonas Lindell, som är polischef på det småländska höglandet.

– Där har angreppen skett under ett kortare tidsintervall, säger han.

Polisen har spärrat av totalt fem brottsplatser i kvarteren där mannen löpt amok. Mellan avspärrningarna är det några hundra meters mellanrum.

Många poliser kommer att synas på Vetlandas gator den närmaste tiden.

– Vi kommer att fortsätta bedriva arbetet med en stor resurs och prioritering och kommer lägga stort fokus på att ha en hög polisiär närvaro i Vetlanda. Vi kommer att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Lindell.

Människor som tror sig ha sett eller hört något av händelseförloppet bör höra av sig, påpekar polisen.

Löfven fördömer

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) meddelar skriftligen att han tänker på de personer som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.

”Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft”, lyder hans meddelande.

”Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten”, fortsätter det.

Rättad version: I en tidigare version angavs fel antal personer som attackerats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV