Krönikor

Ryskt vaccin är inte värre än antibiotika från Kina

Har inte åkt tåg på ett helt år, föreläst digitalt hemifrån och i mataffären stannar vi inte längre och pratar en stund. Men. Minsann. Häromdagen vid ett besök i samhället blev det ett samtal på gatan. Om vaccin förstås. Jag fick frågan om jag skulle kunna tänka mig att ta vaccinet från Ryssland. Sputnik V. Det skulle jag inte våga, sa personen jag talade med.

Varför det, frågade jag. Jag litar inte på ryssen, regimen avskyr mänskliga rättigheter, sa hen. Som inom parentes också vill att Sverige ansluter sig till Nato.

Käkar du medicin och tar annat vaccin, frågade jag. Javisst, sa hen. Vet du var de kommer ifrån? Nej, sa hen. Skönt för dig, sa jag. Varför det, sa hen. Därför att de tillverkas där mänskliga rättigheter inte existerar.

En dominerande del av världens aktiva substanser till läkemedel produceras i Indien. Staden Hyderabad är centrum för den globala produktionen. Vi är så beroende av substanserna att vi inte låtsas om att den våldsamma nationalismen på religiös grund tar sig alltmer absurda uttryck där mänskliga rättigheter väger lätt. Kristna och muslimer i Indien blir allt hårdare ansatta.

Nästan all antibiotika som används vid urinvägsinfektioner, bukinfektioner och lunginflammationer är tillverkad i en enda fabrik i diktaturens Kina. Vi är så beroende av smått och stort från Kina att vi inte skulle komma på tanken att käfta alltför mycket.

Vaccin då? Var tillverkas sådant? Världens störta vaccinfabrik finns i Indien, närmare bestämt i staden Pune. Där tillverkas till exempel covid-vaccin till Astra Zeneca.

Jag har stoppat i mig läkemedel med substanser som tillverkats i länder med dålig lagstiftning. Fått sprutor med jox tillverkat på alla möjliga ställen under förhållanden jag inte har en susning om. Sputnik V lär inte vara värre eller osäkrare än något annat. Lancet har gett grönt ljus. EU lär komma att göra detsamma. Möjligen blir Sverige ett av de länder som ändå säger nej av politiska skäl, medan länder som Tyskland och Frankrike säger ja.

Svenska politiker lär anse att överbelamrade sjukhus och ett hundratal extra döda är ett lågt pris för att slippa beblanda sig med ryskt vaccin. Allt annat vore ju att riskera lite av det projekt som ska driva in oss i Nato … Till och med vaccin kan ju få en och annan att ifrågasätta att Jas-plan eskorterar amerikanska bombplan genom Sverige.

Svar på frågan då? Skulle jag ta Sputnik V om det var det vaccinet som erbjöds? Svar: ja. Med visst motstånd. Men inte mer än jag brukar känna för både vaccin och de substanser som läkemedelsindustrin så gärna vill pytsa i mig för att öka försäljningen och aktieutdelningen.

Nu inväntar jag med stoiskt lugn covid-vaccin. Många inväntar. För det går trögt. Det lär fortsätta så. Av politiska skäl. Det gäller uppenbarligen, som Annie Lööf med en lätt rasistisk underton uttalade inför senaste valet, att ”hålla ryssen borta”.

Det gamla kajparet flyttar åter in i uthusets skorsten. Välkomna!

Le Pen växer i franska opinionsmätningar, de auktoritära växer i EU.