Radar · Inrikes

Professorn: Då blir det ett terrorbrott

Den uppmärksammade händelsen i Vetlanda uppgavs tidigt ha terrorinslag.

En lång rad olika brottsliga handlingar kan utgöra ena delen av ett terrorbrott. Handlingen måste också allvarligt kunna skada en stat eller en mellanstatlig organisation. Men hur vet man om gärningsmannen vill det?

– Det kan till exempel vara om han i kommunikation med någon annan har uttryckt något som kan kopplas till det här, säger Mark Klamberg professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

En lång rad brottsliga handlingar kan innebära terrorbrott. Mord, dråp, grov misshandel, människorov, grovt dataintrång, mordbrand, sabotage, spridande av gift eller smitta, vapenbrott, smuggling är några av dem.

När brottet dessutom allvarligt kan skada en statlig eller mellanstatlig organisation definieras det som terrorbrott. Skadan kan ske genom att gärningspersonen antingen vill injaga fruktan hos en befolkning, försöka tvinga offentliga organ till vissa handlingar eller allvarligt vill destabilisera grundläggande strukturer i en stat.

Högre syfte

Avsikten måste uttryckas på något sätt. Att injaga fruktan genom att gå omkring och hugga människor med tillhygge räcker inte.

– Det kan ju vara en mentalsjuk person som bara gått runt och hugger med kniv utan särskilda motiv eller en tanke om att injaga fruktan. Då är det inte terrorbrott, säger Mark Klamberg professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Utreder polisen terrorbrott för att kunna utesluta det, eller krävs det några andra tecken på terrorbrott?

– När det är många offer och när det inte finns koppling mellan gärningsman och offer så föreställer jag mig att det är en naturlig följdfråga, varför har han gjort det? Jag kan tänka mig att det har lett fram till att man undersöker det alternativet.

Måste uttryckas

Hur behöver avsikten manifesteras?

– Det kan vara kommunikation med någon annan där åsikter som kopplas till det här uttrycks. Jag föreställer mig att man kommer att undersöka mejl, sms, fråga personer i hans omgivning om han har några särskilda föreställningar om politik och samhälle som kan förklara det här. Sedan kommer man naturligtvis att prata med den misstänkta gärningsmannen själv, säger Mark Klamberg.

Straffet för den som döms för terrorbrott är fängelse från fyra år upp till 18 år, eller på livstid. För mindre grova brott är det fängelse i lägst två år och högst sex år.

Fakta: Så ska du agera vid misstänkt terrorattentat

Fly
Lämna platsen.
Sätt dig i säkerhet.
Notera nödutgångar.
Sök skydd
Sök upp en säker plats.
Var uppmärksam.
Slå av ljudet på telefonen.
Ring inte i onödan till personer i riskområdet.
Larma
Ring 112 så fort du kan.
Berätta om platsen, vad som hänt och om gärningsmännen
Källa: Polisen