Radar · Politik

Ny kritik mot hotad pressfrihet i  Ungern och Polen: ”EU måste agera”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidez har under elva år vid makten successivt stärkt greppet om de ungerska medierna.

EU måste agera mot Polen och Ungern för att försvara pressfriheten. Det kräver pressfrihetsorganisationer i ett öppet brev till EU-kommissionen. Nyligen släcktes den sista oberoende radiostationen i Ungern ned och samtidigt följer nu Polen den ungerska mediepolitiken i spåren.

I början av februari kom beskedet att den ungerska radiokanalen Klubrádió mister sitt sändningstillstånd. Skälet som det ungerska medierådet angav var att kanalen vid två tillfällen låtit bli att rapportera till medierådet om sitt programinnehåll – vilket enligt ungersk lag krävs för att få sända.

Klubrádió har varit en av de få mediekanaler i Ungern som stått fria från kopplingar till premiärminister Viktor Orbán eller hans parti Fidesz och där kritik mot regeringens politik kunnat föras fram.

Nu  kräver nu 16 pressfrihetsorganisationer, däribland Reportrar utan gränser, att EU ska agera, rapporterar tidningen Journalisten. I ett öppet brev till EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, kräver organisationerna bland annat att EU-kommissionen inleder en utredning om hur landet på medieområdet lever upp till bestämmelserna om fri konkurrens.

Polen följer efter Ungern

Också Polen bör synas i sömmarna på samma sätt, enligt brevskrivarna som anser att utvecklingen där i snabb takt går i samma riktning. Pressfriheten är där under attack både genom ökad statlig kontroll över organ som utövar tillsyn över medier och genom beskattning och tillståndsregler, anser pressfrihetsorganisationerna.

Tiden att agera är knapp, enligt undertecknarna.

”Det här problemet kommer inte att försvinna; det sprids och kommer att fortsätta att spridas till andra medlemsstater”, skriver de.

Spänningarna mellan regeringarna i Polen och Ungern och andra EU-länder har kommit upp till ytan på flera sätt den senaste tiden. Nyligen riktade EU-domstolen ny kritik mot Polen när det gäller brister i domstolsväsendets oberoende.

Så sent som på onsdagen meddelande Fidesz, det styrande partiet i Ungern, att man lämnar den konservativa EPP-gruppen. Detta efter att gruppen fattat ett beslut som gjort det möjligt att utesluta partiet, vilket bland andra de svenska EPP-medlemmarna Moderaterna och Kristdemokraterna har krävt.