Radar · Miljö

Naturskyddsföreningen lämnar över 18 000 namnunderskrifter – kräver fossilfria pensioner

"Mitt i en klimatkris investerar AP-fonderna våra pensionspengar i kol, olja och fossilgas.

Naturskyddsföreningen har lämnat över 18 000 namnunderskrifter till AP-fonderna med uppmaningen att de helt ska sluta investera i fossila bolag.

Samtidigt som AP-fondernas rapporter om fjolårets vinstresultat släpps passar Naturskyddsföreningen på att uppmana fonderna till en snabbare omställning till ”fossilfria pensioner”. 

Föreningen har hittills lyckats få in 18 000 namnunderskrifter där de undertecknade kräver att AP-fonderna slutar investera deras pensionspengar i fossila bolag.

AP-fonderna skriver i ett gemensamt pressmeddelande att de under 2020 minskade koldioxidutsläppen i portföljerna med 25 procent, där 23 procentenheter av minskningen beror på ”portföljförändringar och 2 procentenheter beror på att portföljbolagen minskat sina utsläpp”.

Fondernas samlade resultat 2020 uppgick till 124 miljarder kronor och fondernas totala fondkapital till 1 651 miljarder kronor, 92 miljarder mer jämfört med 2019.

2019 gjorde Naturskyddsföreningen en granskning av AP-fonderna. Granskningen visade att fonderna då hade investerat miljarder i 89 fossilföretag.

Naturskyddsföreningens namninsamling fortsätter samla in namn.