Radar · Inrikes

IMM: Värdet på mutorna ökade 246 procent 2020

De flesta mutdomar i Sverige under förra året gavs i from av pengar, visar en genomgång som gjorts av Institutet mot mutor.

Trots att antalet mutor minskade förra året visar Institutet mot mutor (IMM) senaste rapport att det sammanlagda värdet på mutorna samtidigt ökade med hela 246 procent.

IMM:s årliga genomgång, ”Mutbrottsdomar i Sverige 2020”,  av antalet rättsfall om mutbrott som skedde i Sverige i fjol visar att mutornas värde steg med 246 procent, från cirka 4,9 miljoner kronor 2019 till 16,6 miljoner kronor 2020.

På frågan om något sticker ut i årets rapport berättar Hayaat Ibrahim, tf generalsekreterare på IMM, att nästan hälften av alla mutförsök sker mot personer som utövar myndighet inom offentlig sektor.

–  I år ser vi att 48 procent av målen rör myndighetsutövning, i samband med exempelvis körkort.

Illustration: Institutet Mot Mutor
Illustration: Institutet Mot Mutor

De flesta mutdomar i Sverige 2020 rörde sektorerna transport och fordon (22%) samt vård och omsorg (22%).

“Den typiske mutbrottslingen 2020” har blivit något yngre jämfört med den 2019, är en man på 48 år (2019: 52 år) och fanns inblandad i 69 procent av fallen.

Största mutan

I IMM:s genomgång av alla mutbrottsdomar utgjorde nästan sju av tio fall mutor i pengar. Den största mutan var en pengaöverföring om totalt 5,6 miljoner kronor som en personlig assistent fick från en förälder till en brukare – lägst belopp var ett erbjudande om 2000 kronor i utbyte mot ett godkänt förarprov.

Institutet mot mutor (IMM) är inte en statlig myndighet utan en näringslivsorganisation som har funnits sedan 1923.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV