Radar · Miljö

FN:s besked: Flertalet länder har alldeles för låga klimatmål

Världens länder måste öka ambitionsnivån radikalt för att klara klimatmålen till 2050, rapporterar FN:s klimatsekretariat UNFCCC.

Hela 75 länder har för lågt satta mål i sina klimatåtaganden. Det meddelar FN:s klimatsekretariat UNFCCC som har genomfört en omfattande sammanräkning av ländernas rapporter.

Det är ländernas så kallade NDC:er som FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gått igenom, det vill säga nationally determined contribution, som är varje lands fastställda bidrag till att minska utsläppen av växthusgaser.

För flera länder är siktet inställt på nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050. Sverige är inget undantag, tvärtom. Här har man stuckit ut hakan och meddelat att nettonollutsläpp ska uppnås redan till 2045.

Men UNFCCC är skeptiska. Om länderna inte kraftigt ökar ambitionsnivån kommer förändringarna i ländernas totala utsläpp bli marginell. Enligt klimatsekretariatets sammanräkning kommer utsläppen bara att ha minskat med knappt en procent till delmålsåret 2030, jämfört med 2010 års nivåer.

Utfallet är långt ifrån de nivåer som krävs för att klara 1,5-gradersmålet. Enligt FN:s klimatpanel IPCC, som UNFCCC nämner som referens, behöver utsläppen från 2010 till 2030 minska med 45 procent för att klara 1,5-gradersmålet.

Läs mer: Här kan du ta del av hela sammanställningen från UNFCCC

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV