Radar · Morgonkollen

USA ökar antalet flyktingar som släpps in

I år kommer 62 500 flyktingar att få en fristad i USA, vilket är fyra gånger fler än det tak på 15 000 som förre presidenten Donald Trump satte.

Efter att ha fått svidande kritik för att behållit förre presidenten Donald Trumps flyktingtak, fyrdubblar president Joe Biden nu antalet flyktingar som i år släpps in i USA, till 62 500.

”Det här raderar ut det historiskt låga antalet på 15 000 som sattes av den tidigare regeringen, vilket inte speglade USA:s värderingar som ett land där flyktingar välkomnas och får stöd,” säger Biden i ett uttalande.

Redan nästa år är målet att släppa in dubbelt så många flyktingar – 125 000 – skriver presidenten. Det handlar dock inte om de migranter från Centralamerika som försöker ta sig in i USA söderifrån, utan endast om flyktingar från FN:s flyktingläger som har valts ut av amerikanska säkerhets- och underrättelsetjänster.

I sin valkampanj lovade Biden att lätta på den hårda flyktingsnaran som Trump drog åt, men den eskalerande situationen med ett ökat antal migranter vid gränsen mot Mexiko fick Biden att dra i handbromsen och Vita huset meddelade förra månaden att man behövde mer tid till att bygga upp ett nytt flyktingprogram, innan man kunde utöka antalet flyktingar.