Radar · Politik

Ny rapport: Sexism på läkarutbildningen – en av fem utsatta

En femtedel av studenterna på läkarutbildningen uppger att de under studietiden blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön.

En av fem har utsatts för sexism på läkarutbildningen. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet.

Rapporten, Om läkarutbildningens kvalitet 2020 visar att en nästan 20 procent uppgav att de blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön under studietiden av lärare eller av handledare.

”Det är alarmerande siffror. Att en så stor andel av läkarstudenterna under utbildningen har diskriminerats av lärare eller handledare är djupt oroväckande. På Sahlgrenska Akademin är det en av tre”, skriver Madeleine Liljegren, ordförande utbildnings- och forskningsrådet på Läkarförbundet på förbundet hemsida.

Handledare som enbart fokuserade på mina kvinnliga könsorgan vid diskussion av sjukdomar. Jag var enda kvinnan i gruppen.”  Ur rapporten Om läkarutbildningens kvalitet 2020

Rapporten innehåller vittnesmål om hur kvinnliga studenter blivit kallade ”lilla fröken”, en manliga handledare kommenterat kvinnliga läkarstudenters kropp eller utseende och en manlig student vittnar om en manlig handledare på en vårdcentral skämtade att han hade ”två unga flickor” med sig i dag (inte framtida blivande kollegor) och att han hade ”valt dem själv”.

”Det här hör inte hemma i ett modernt samhälle. Vi borde ha lärt oss av #metoo och #utantystandsplikt, där kvinnliga läkare hade det största uppropet med 10 000 kvinnor”, skriver Madeleine Liljegren.

Den näst vanligaste grunden för negativ särbehandling efter kön, 19 procent, som uppgavs var kom ålder, 9 procent, följt av etnisk tillhörighet 5 procent
Den näst vanligaste grunden för negativ särbehandling efter kön, 19 procent, som uppgavs var kom ålder, 9 procent, följt av etnisk tillhörighet 5 procent. Grafik: Läkarförbundet

Rapporten baseras på en enkätundersökning som skickats till 773 av de cirka 1 400 läkare som tog examen 2020 där cirka 40 procent besvarat enkäten.
Vid den förra undersökningen 2018 uppgav 23 procent att de någon gång under studietiden blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön.

83 procent av de som besvarat enkäten uppgav att de känner till lärosätenas riktlinjer för anmälan av kränkande särbehandling eller trakasserier. Vilket är en försämring jämfört med 2018, då 99 procent svarande kände till riktlinjerna.