Radar

Ännu ett självmord på grund av nekad sjukpenning

Antalet självmordshot mot Försäkringskassan har ökat med 7 000 procent de senaste 13 åren.

Johan tog sitt liv efter att ha utförsäkrats från Försäkringskassan. Han är en av flera personer som gjort det under senare år. Och hoten om att begå självmord har skjutit i höjden, vilket Syre skrivit om tidigare.

Under förra året fick personal på Försäkringskassan höra 1 363 gånger att personer skulle begå självmord efter att ha nekats exempelvis ersättning. Det är en ökning med 7 000 procent jämfört med för 13 år sedan, då bara  19 personer hotade Försäkringskassan med att ta sitt liv under det året.

En av dem hade självmordstankar var Johan, som egentligen heter något annat. I januari i år tog han sitt liv, rapporterar SVT.

– Jag vill ge Johan upprättelse, säger hans partner Staffan Göransson till kanalen.

Johan hade varit mobbad i skolan, fick diagnosen atypisk autism i tonåren och hade social fobi. Arbetsförmedlingen bedömer att han inte kommer kunna arbeta inom överskådlig tid och han får ersättning i tio års tid. Men i juli 2019 nekar Försäkringskassan honom sjukpenning, trots att han aldrig haft ett jobb.

– Han förstod aldrig den vändningen och det beslutet. Världen rasade för honom. En tryggad försörjning gjorde livet bra utifrån hans förutsättningar, säger Staffan Göransson till SVT.

Innan avslaget hade Johans arbetsförmåga utretts. Läkaren ansåg att han skulle vara fortsatt sjukskriven, bland annat på grund av Johans svårigheter att han hantera stress. En specialist i psykiatri nämner “eventuell arbetsträning”, enligt ett av alla de papper som SVT läst om Johans fall.

Men Försäkringskassan lägger störst vikt vid ett fysiskt test, där Johan får lyfta och flytta en postlåda och sortera in post i olika fack. Han klarar testet och det gör att Försäkringskassan anser att han skulle ”klara ett arbete med en strukturerad arbetsordning som inte ställer krav på social interaktion”.

Försäkringskassan vill inte uttala sig om Johans ärende på grund av sekretess. Men svarar på liknande sätt som i Syres artikel, att varje självmord är en tragedi och att faktorerna bakom oftast är många och komplexa.

Samma kväll Johan dog gjorde han inspelningar där han säger: ”Om ni vill ta strid för nånting här efter så kan ni fråga er varför i helvete jag blev sjukskriven i tio år och sen utförsäkrad och bortglömd in i fördärvet”, rapporterar SVT.

I april i år skulle Johan ha blivit 36 år.

Har du självmordstankar?

Här kan du få stöd:
– Mind Självmordslinjen 90 101
– Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
– Jourhavande präst via 112
På längre sikt kan det också vara bra att kontakta en förening för personer med psykisk ohälsa eftersom gemenskap med andra i en liknande situation kan minska självmordstankarna.