Energi · Kultursvepet

Sommarspellista för mer eller mindre mogna ungdomar

Ramones spelar på klassiska CBGB's januari 1977.

Jag har när jag skriver det här två veckor kvar till min sommarsemester, men jag har redan börjat ladda spellistorna. Jag är övertygad om att varenda en av er, kära läsare, också redan har ett gäng låtar i skallen som är självklara kandidater för en sån lista.

Att Sommar i P1 har en så stor lyssning beror inte bara på att det är en massa kändisar som pratar mellan låtarna, utan på själva låtarna, som inte bara underhåller, utan också är en del av den personliga berättelsen, men också sättet vi spinner sagan om sommaren i de olika kulturer vi lever med i vår vardag. Ljudupplevelsen och musiken står ofta för en större del av upplevelsen än vi ofta tänker på när vi kollar en rulle. Och vem kan motstå känslan av att storma ut på sommarlov med Ramones Rockaway Beach dånande från högtalarna?

1. Rockaway Beach – Ramones

För mig är det omöjligt att tänka mig en sommar utan denna låt. Den är så självklar för mig att jag inte ens kan argumentera för mitt val.

2. Summertime – Janis Joplin

Vi snackar klassisk låt framförd på det enda sätt den egentligen behöver framföras på. Den liveinspelning som finns på nätet från 1969 är den ultimata tolkningen av en av bluesens bästa standardnummer.

3. Sommartid – Magnus Uggla

Jo, texten är i det närmaste patetisk i sitt poserande med mc-attribut och sliskigheten i beskrivningen av den inblandade kvinnan, men känslan av total frihet är påtaglig och ibland är vi människor sliskiga.

4. Små lätta moln - Pugh Rogefeldt

Ibland är det lite konstigt att låtar blir hittar. Små lätta moln är en lite bökig låt med långa partier av improvisationer och sökande efter ett uttryck. Men det är den ultimata sommarlåten på svenska.

5. Sakta vi gå genom stan - Monika Zetterlund

Det är det närmast man kan komma en psalm. Sjungen med det närmaste men kan komma perfektion. Låten har en brorsa, förresten. Pugh igen. Vandrar i ett regn.

6. En spelmans jordafärd – Sofia Karlsson

De allvarsamma män som bär den döde spelmannen gör det i det vackraste sommarlandskap jag kan tänka mig. Jag är ett barn av bergslagsskogarnas djup och kommer alltid att bära Dan Anderssons texter extra nära hjärtat.