Radar · Miljö

Polis anklagas för övervåld efter klimataktion i Stockholm

Polis släpar bort en aktivist i samband med en klimataktion på Hornsgatan i Stockholm i helgen.

En klimataktion anordnad av aktionsgruppen Extinction rebellion blev våldsamt upplöst under lördagskvällen. Nu väljer aktivisten Peter Lindell att anmäla polisen för övervåld. ”Vi hoppas att det inte kommer att bli ett mönster”, säger han.

Det är tumultartade scener som beskrivs av de aktivister som deltog i en vägblockad på Hornsgatan under lördagskvällen. Polisfordon som kör in bland demonstranterna, minst två aktivister som blir pepparsprejade och någon som får sina händer slagna med batong. En skarp kontrast mot det nästan artiga uppträdandet mellan polis och klimataktivister som ofta varit kotym i samband med liknande protestyttringar.

– Normalt pratar de med oss i vanlig samtalston och berättar att om vi inte flyttar på oss frivilligt så riskerar vi att arresteras men den här gången var det inget sådant, säger Peter Lindell.

Själv berättar han att en polis på en segway körde på honom och skrek att han skulle flytta på sig, varpå han ska han fått en knuff. Väl vänd mot polisen ska han ha pepparsprejats i ansiktet.

– Då föll jag ihop av smärtan och släpades från vägen.

Han har nu anmält händelsen.

– Jag anser att det är utanför deras instruktion för hur de ska agera.

Hade ni flyttat er om de hade bett er?

– Nej, vi anser att vi har rätt att demonstrera, så jag hade inte flyttat mig frivilligt, det är det som är civil olydnad. Men jag menar att deras instruktion är att använda pepparsprej mot våldsverkare, inte människor som är fredliga och bara gör motstånd med sin egen kroppstyngd.

Han hoppas att lördagens händelse inte är ett tecken på en förändrad attityd från polisens sida.

– Vi blev oroade för vi vill inte bråka med polisen, det är inte vårt syfte med att demonstrera utan att nå ut till allmänheten med ett viktigt budskap. Att då bli pepparsprejad av polisen, det gynnar inte någonting. Om det här blir ett mönster framöver så är det olyckligt. Det gör att många inte kommer att våga demonstrera.

"Våld ska vara proportionerlig"

Ola Österling som är presskommunikatör hos Stockholmspolisen säger att enligt den avrapportering som gjorts, står det att polisen ”rapporterat till demonstranterna att den allmänna sammankomsten är upplöst då man inte hållit sig till antalet åtta personer, alla måste lämna gatan, detta är en ordningshållande befallning”.

– Och de flesta har lyssnat till det, säger han.

Eventuella PM som beskriver varför pepparsprej använts hamnar automatisk hos internutredningar om polisen anmäls, varpå Ola Österling inte tagit del av några sådana. Men han ger en generell kommentar:

– Det spelar ingen roll vad det är för typ av våldsanvändning som används, den ska alltid vara proportionerlig i förhållande till det syfte man ska uppnå.

Har pandemin påverkat hur ni handskats med den här typen av ingripande?

– Nej men vi har varit tvungna att upplösa ett stort antal allmänna sammankomster eftersom det har funnits en pandemilagstiftning som under långa perioder enbart tillåtit åtta personer att samlas utomhus. Det är naturligtvis en inskränkning i yttrandefriheten men på bekostnad av en friskare befolkning. Till syvende och sist är det regeringen som har valt det här.

Klimataktivisten Peter Lindell säger att han har förståelse för att polisen var tvungen att upplösa aktionen.

– Det är tillvägagångssättet som de har använt den här gången som vi reagerat på.

Hur kommer det sig att ni genomförde den här protesten, trots att det var i strid med pandemilagstiftningen?

– Vi anser att klimatkrisen inte kan vänta och att vi måste kunna hantera två kriser samtidigt. Men också att vi måste kunna demonstrera även i rådande situation, vi genomför alla aktioner med stort säkerhetstänk, med avstånd och smågrupper. Även om vi var ett ganska stort antal sammanlagt, var vi uppdelade i små grupper på gatan.

Fram till 1 juni tillät pandemilagstiftningen endast folksamlingar på högst 8 personer utomhus. Den siffran är i dag hundra personer.

Extinction rebellion är en aktivistgrupp som kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.