Energi · Kultursvepet

Katharsis i datorn eller porr för puritaner?

ASMR har på senare år blivit ett allt vanligare fenomen på videosajter och andra sociala medier. Att höra någon viska, vilket är den vanligaste varianten, nära örat eller i en mikrofon kan skapa en behaglig känsla i hela kroppen. Vissa anhängare av tekniken har liknat det vid sexuella känslor, och talar till och med om mentala orgasmer, andra om att få hjärnan masserad eller att smeka nervsystemet. Jerker Jansson har testat ASMR.

Känslan är inte svår att beskriva, många människor jag pratat med känner igen känslan av att det pirrar i hela kroppen ibland när någon kommer riktigt nära och viskar i deras öra.  Ungefär som när någon för sin hand över huden, nära, nära, men aldrig vidrör den. Det får igång funktioner i nervsystemet som ligger på en nivå som sällan aktiveras fullt ut i en värld där ingen hörs riktigt för att alla skriker för att höras.

Det handlar inte bara om viskningar, en del människor säger att de uppnår samma effekt genom att lyssna på pappersprassel, skrapljud av olika slag eller till och med olika visuella stimuli. När människor tittar på någon som diskar i en halvtimme kan det handla om ASMR. Jag kan få samma känslor av att sitta framför min älsklingstjärn och titta på solen som går ned.

Omskrivning för orgasm

Förkortningen ASMR utläses Autonomous sensory meridian response och som alltid när vi inne på olika sätt att leka med det mänskliga nervsystemet är nätet också fullt av erotiska och pornografiska utföranden. Medial response är lite av en omskrivning för just orgasm. Och det är ju inte fel i sig. Kåthet och sexuell njutning är väldigt bra former av meditation, men det är inte egentligen poängen med de olika teknikerna, som onekligen går att betrakta som en form av just meditation. Fenomenet, eller fenomenen, ligger på en nivå som ligger under den dräkt av komplexa känslor som kulturen hänger på oss under uppväxten.

Vetenskapen har inte riktigt hunnit i kapp människorna här, som med så många andra psykologiska och neurologiska fenomen. Det finns vetenskapspersoner som tycker lite vad som helst i frågan, men det finns helt klart något verkligt, allmänmänskligt och sunt i upplevelsen utövarna är ute efter. Om det sen är vetenskapligt, medicinskt och biologiskt sant är en annan fråga. Den som någon gång hållit ett nyfött barn i sina armar vet att ”sanningen” om den känslan är fullständigt ointressant i situationen.

Eftersom det inte verkar finnas några negativa effekter av att lyssna på nån som käkar en knäckemacka eller se nån vika kökshandukar och rysa loss lite extra skulle den här beteendevetaren åtminstone rekommendera den som är nyfiken på ASMR att testa. Det är mitt fackmannamässiga utlåtande, med en liten smajlie av något slag, trots att jag som individ lättare uppnår samma sak genom att krama något av mina barn eller min älskade sambo. Vetenskapligt är jag helt enkelt ännu inte tillräckligt imponerad av resonemangen än för att riktigt tro på någon av dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV