Radar · Integritet

Stängda Coop-butiker efter hackerattack

De flesta Coop-butikerna i Sverige tvingas hålla stängt idag, lördag, efter en hackerattack mot en it-leverantör.

Matvarukedjan Coop kommer att hålla stängt under lördagen på grund av en hackerattack mot en av deras it-leverantörer. Det har lett till att butikerna inte kan ta betalt av kunderna.

De tekniska problemen startade redan vid 19-tiden på fredagen, då flera butiker fick stänga. Problemen beskrivs som omfattande och har påverkat kassasystemet, vilket gör att butikerna inte kan ta betalt av kunderna.

Anledningen bakom är en internationell hackerattack, som dock inte är riktad mot Coop, utan mot en av företagets it-leverantörer, förklarar Therese Knapp, pressekreterare på Coop.

På grund av problemen kommer de flesta coopbutiker i landet att vara stängda under lördagen. Vissa undantag kan finnas lokalt.

– Det kan finnas lokala butiker som inte är drabbade i samma utsträckning och klarar av att ta betalt, säger Therese Knapp till Syre. 

Men rekommendationen från Coops ledning är att hålla stängt idag. Hur länge det kommer att vara så vet man inte i dagsläget.

– Just nu jobbar vi på att lösa det här, säger hon.

Hur kommer detta påverka butikerna? Kan det leda till mer matsvinn än vanligt om det blir flera dagar?

– Det får vi återkomma till. Just nu är vi mest oroade över att våra kunder inte kan komma till oss i alla fall och handla mat. Om det blir långvarigt och när vi kan öppna butikerna är för tidigt att säga.

Hur kommer ni göra framöver för att motverka att det inte händer igen? Behöver man som företag ha en alternativ it-leverantör för att vara mer säker?

– Det får vi återkomma till längre fram när vi löst detta och kan dra slutsatser.