Radar · Migration

Psykisk ohälsa ökar bland barn på flykt från våldet i Cabo Delgado

Barn som drabbats av konflikten i Cabo Delgado bär ofta på traumatiska upplevelser.

Våldet i den nordliga provinsen Cabo Delgado i Mozambique har drivit minst 700 000 människor på flykt, varav 364 000 barn. Nu varnar Rädda barnen för att den psykiska hälsan bland barn som drabbats av konflikten snabbt försämras. Många har bevittnat fruktansvärda saker då de islamistiska extremisterna satt skräck i by efter by.

Konflikten i Cabo Delgado i norra Mozambique har nu drivit över 700 000 människor på flykt sedan den intensifierades i september 2020. Något Syre tidigare har rapporterat om vid flera tillfällen det senaste året.

Efter att konfliktläget trappades upp under våren, då jihadistrebeller från den IS-kopplade gruppen al-Shabab (inte att förväxla med somaliska al-Shabaab) tog kontroll över staden Palma som tidigare varit en trygg plats i en allt otryggare del av landet, har situationen varit fortsatt svår.

Rädda Barnen varnar för att de barn som drabbats av konflikten och idag lever som internflyktingar i regionen lider av stor psykisk ohälsa. Minst 2909 människor, inklusive 1437 civila, har dött i konflikten i Cabo Delgado, enligt siffror från Rädda Barnen. Siffran täcker bara de dödsfall som rapporterats in officiellt och mörkertalet anses vara mycket högt. Det senaste året, då konflikten stegvis intensifierats, har 51 barn kidnappats eller förts bort. Majoriteten av dem har varit flickor. Antalet bortföranden tros också vara mycket högre i verkligheten än vad statistiken för närvarande gör gällande.

Rädda Barnens landschef på plats i Mozambique, Chance Briggs, menar att konflikten länge har gått under radarn i resten av världen nu och att man istället för att blunda måste agera.

– Förövarna i Cabo Delgado använder avskyvärda taktiker som skrämmer barn. Som förälder krossar det mitt hjärta att tänka på hur dessa barn måste kämpa för att bearbeta otänkbara saker. I egenskap av en organisation som arbetar för att skydda barn är Rädda barnen oerhört bekymrade över deras välbefinnande och utsikterna till återhämtning i den här situationen. Det handlar om minst 364 000 barn som fördrivits av denna konflikt. I bästa fall har de tvingats fly från sina hem och känna sig trygga där de nu är. I värsta fall har de bevittnat fasor som inget barn borde se, säger Chance Briggs i ett pressmeddelande.

Han betonar också att alla parter i konflikten måste se till att barn aldrig blir måltavlor, vilket de hittills ofta varit. 55-åriga Adelias dotter dödades då byn de bodde i attackerades av al-Shabab-extremisterna. Adelia har nu återförenats med sina två barnbarn Celina, 8 år, och Milton, 9 år, som också separerats från sin pappa som fortfarande är saknad. Adelia, Celina och Milton bor nu i ett transitläger. Hon berättar för Rädda barnen om hur läget är för henne och barnbarnen:

– Milton grät i två dagar och jag höll i honom. Jag och min granne bad honom att sluta gråta och till slut tystnade han. Han kommer aldrig få träffa sina föräldrar igen. Ibland så tänker han på sina föräldrar för han är gammal nog att förstå vad som hände. Han har fått psykiska problem av att veta att han aldrig mer kan träffa sin mamma, nu finns bara jag kvar, säger Adelia.

Deras historia är inte unik utan många barn bär på liknande trauman, av hur nära och kära dödats på brutala sätt framför deras ögon. Många är separerade från sina anhöriga och vet fortfarande inte vad som har hänt dem.

Adelia, Celina och Milton heter egentligen något annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV